Maasstad Ziekenhuis treft maatregelen naar aanleiding van onderzoek Intensive Care

11-01-2017 Eind oktober 2016 heeft het Maasstad Ziekenhuis op basis van diverse signalen over de samenwerking binnen de vakgroep intensivisten (IC-artsen) een onderzoek gestart. Het is de cultuur van het Maasstad Ziekenhuis om zaken bespreekbaar te maken. Daarom was dit signaal aanleiding voor de leiding van het ziekenhuis – de raad van bestuur en medische staf – om een onafhankelijk onderzoek te starten, uitgevoerd door een extern bureau. Daarnaast werd externe begeleiding ingezet om de groep intensivisten te ondersteunen. Uit het onderzoek is gebleken dat alle intensivisten individueel kwalitatief goede zorg leveren, daarover is geen enkele twijfel, maar dat er spanning is binnen de groep wat een optimale samenwerking in de weg staat. De resultaten van het onderzoek en de adviezen worden onderschreven door de medische staf en de raad van bestuur. Daarom hebben zij besloten om diverse maatregelen te nemen.

Maatregelen

Er is een time-out ingesteld voor twee intensivisten, dit betekent dat zij de komende maand niet zijn ingeroosterd. In die periode wordt met hen overlegd wat een verantwoorde oplossing is. Uiteraard wordt er gezorgd voor voldoende bezetting van intensivisten op de Intensive Care (IC). De formatie wordt aangevuld, afgelopen periode zijn al twee nieuwe intensivisten gestart, een derde start dit voorjaar. De situatie wordt dagelijks gevolgd, mocht er toch enige twijfel zijn qua bezetting van specialisten dan is de afspraak dat er tijdelijk minder IC bedden worden benut. Ook wordt er een nieuwe medisch manager benoemd en blijft de groep intensivisten externe begeleiding krijgen. Daarnaast wordt er een nieuwe structuur opgezet: er komt één vakgroep Intensive Care die gezamenlijk verantwoordelijk is voor de intensive care zorg in het Maasstad Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda. Het Maasstad Ziekenhuis blijft de Intensive Care zorg leveren aan Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

De direct betrokkenen, intensivisten en verplegend personeel, zijn vandaag geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en de maatregelen. Daaruit bleek dat er begrip is voor de genomen maatregelen.

Kwaliteit patiëntenzorg IC geborgd

De raad van bestuur benadrukt dat de samenwerking binnen het team geen invloed heeft gehad op de kwaliteit van de patiëntenzorg; er hebben zich afgelopen periode dan ook geen incidenten voorgedaan. Dat een team niet optimaal functioneert komt voor binnen allerlei organisaties of bijvoorbeeld sportteams. Het zegt niets over de individuele kwaliteiten, maar soms blijkt de samenstelling van een team qua persoonlijkheden geen goede match. De medische staf en de raad van bestuur zijn van mening dat bij twijfel over het functioneren van de onderlinge samenwerking er moet worden ingegrepen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is al vanaf het begin proactief door het ziekenhuis geïnformeerd, zij volgt de ontwikkelingen.

Samenwerking binnen de regio Rijnmond

Binnen de regio werken de ziekenhuizen intensief met elkaar samen. Indien nodig vragen we collega ziekenhuizen in de regio om tijdelijke ondersteuning.