Rijkswaterstaat en nv De Scheepvaart maken varen op zondag door Albertkanaal in Belgie mogelijk

Rijkswaterstaat en de nv De Scheepvaart zijn tot overeenstemming gekomen om de sluizen in het Albertkanaal in Belgie ook op zondag te bedienen. Het Albertkanaal is de omvaarroute voor de grotere beroepsvaart die door de stremming van de Maas moet omvaren. De 6 sluizen worden tijdelijk op zondag tussen 06.00 en 18.00 uur bediend.

Door de aanvaring van de stuw bij Grave is de Maas tussen Grave en Sambeek gestremd. Een deel van de scheepvaart kan omvaren via de Brabantse kanalen. Dit zijn met name de kleinere schepen. Grote schepen moet omvaren via het Albertkanaal in Belgie. De 6 sluizen in dit kanaal worden op zondag niet standaard bediend. Voor de scheepvaart is dit geen ideale situatie. Rijkswaterstaat is dan ook mede op verzoek van BLN-Schuttevaer met de Belgische nv De Scheepvaart tot deze oplossing gekomen.

Komende 2 zondagen bediening

Rijkswaterstaat is met nv De Scheepvaart tot overeenstemming gekomen dat de 6 sluizen in het Albertkanaal ook op zondag bediend worden. In eerste instantie is afgesproken dat de komende 2 zondagen (15 en 22 januari) de sluizen tussen 06.00u en 18.00 uur bediend worden.

De verwachting is dat hierna de tijdelijke dam bij Grave gereed is en scheepvaartverkeer via de Maas weer mogelijk is.