Kijktip: vrijdag 13 januari NPO2 19.15u: spectaculaire reis van viss..


Vanaf 6 januari zendt de EO de nieuwe serie ‘Wildernis onder Water’ uit. Het start elke vrijdag rond 19.15-19.20 uur. Enkele waterschapsprojecten komen hierin aan bod en daar zijn we trots op!
Deze natuurserie levert een boeiend beeld op van het Nederlandse onderwaterleven. Laat je verrassen door de prachtige zeldzame planten en bijzondere dieren onder de waterspiegel. Van de industriële Havens van Rotterdam tot grote natuurgebieden als de IJsselmeerkusten van Friesland. En van de veenplassen van Nieuwkoop tot het fascinerende leven in de Hofvijver in Den Haag. Onder water is het landschap steeds anders dan je denkt. Overal is iets nieuws te ontdekken, zelfs in het doodgewone slootje om de hoek. Gaandeweg de afleveringen wordt niet alleen duidelijk hoe veelzijdig de wereld onder water is, maar ook hoe hard het nodig is om er zorgvuldig mee om te gaan.
Ook is meer informatie te vinden via de website van de Unie van Waterschappen, de website van Wildernis Onder Water en de website van de makers Kunst & Wunderkammer.
Trailer Wildernis onder Water
Aflevering 2, 13 januari: Een spectaculaire reis
Zodra de lente begint, gaan vissen massaal op weg naar andere gebieden om zich voort te planten of op te groeien. Zo verschijnen voor de kust van Nederland elk jaar miljoenen glasaaltjes. Deze jonge palingen komen aan na een spectaculaire reis van meer dan 5000 kilometer vanuit de Sargassozee bij Mexico. Op de route het land in liggen echter talloze sluizen en nog eens honderden ondoordringbare gemalen, met dramatische gevolgen voor de overlevingskansen van de vissen. Vrijwilligers Ton en Rudi zijn betrokken bij acties om vissen te helpen de polders van Midden-Delfland te bereiken. In Friesland voorzien ze bijvoorbeeld honderden gemalen van speciale visvriendelijke pompen.
Inhoud van de volgende afleveringen:
Aflevering 3, 20 januari: De monding van de grote rivieren
De natuur floreert in geleidelijke overgangen tussen land en water, tussen zout en zoet water, tussen zee en rivieren. Van minuscule kreeftjes, tot zeehonden en zeldzame vogels: in de zeemonding van grote rivieren, de estuaria van Nederland, vinden we bijzondere natuur. Maar de Maas in Rotterdam is tegenwoordig bestemd voor handel en industrie en met de aanleg van de Afsluitdijk zijn we het estuarium van de Zuiderzee kwijtgeraakt. Ook maakten de Deltawerken een eind aan de natuurlijke overgang tussen land en water in Zeeland. Nu staat er opnieuw een bijzondere plek onder druk: het Eems Dollard gebied in het uiterste puntje van Groningen. We duiken in de donkerte van een zeemonding waar al bijna geen hand meer voor ogen meer te zien is. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon.
Aflevering 4, 27 januari: De terugkeer van de beek
Natuurlijke beken en rivieren in Nederland zijn geen vanzelfsprekendheid meer. Henny Brinkhof neemt ons mee naar de stuwwal bij Nijmegen, waar glasheldere beken ontspringen diep uit de grond. In Groesbeek stroomde het glasheldere water regelrecht het riool is, vanwege de aanleg van wegen in de jaren 70. Totdat waterschap, gemeente en bewoners de handen ineen sloegen en de natuurlijke beek herstelden. Verderop in Twente zijn ook de Dinkel en de Overijsselse Vecht hersteld. Fotograaf Christophe Brochard vindt er de meest bijzondere libellensoorten van Nederland. We zien spectaculaire beelden van het landschap boven, maar vooral onder de waterspiegel.
Aflevering 5, 3 februari: Onder water in de veenplassen.
In de Randstad liggen uitgestrekte veenplassen waar mensen al sinds de vorige eeuw genieten van het water. Maar de plassen liggen in de drukbevolkte Randstad en zijn in het verleden sterk vervuild. We zijn nog altijd aan het opruimen. In de Reeuwijkse Plassen gaan de beheerders de strijd aan met vervuilende fosfaten en tot ieders vreugde is er sinds kort een verbetering te zien. Het water is alweer twee keer zo helder en de wildernis onder water keert langzaam terug. In Nieuwkoop is men al verder. De bekendste onderwaterfotograaf van Nederland maakt nooit eerder vertoonde beelden van ons veenlandschap, onder de waterspiegel.
Aflevering 6, 10 februari: Natuur met mensenhanden gemaakt
De mens heeft een grote stempel gedrukt op het landschap van Nederland. Bijna alle natuur in ons land is ooit door mensenhanden gemaakt, meestal met een economisch doel. Nu zijn dezelfde plekken opnieuw aangepakt door de mens, dit keer met de natuur als doel. Het resultaat is vaak verrassend. Het heldere water in de Leuvenumse Beek was ooit bedoeld voor de textielindustrie op de Veluwe, maar maakt nu deel uit van een wereldberoemd natuuronderzoek. En het water in de Haagse Beek, dat ooit werd gedronken door de graven van Holland, is nu het tehuis van de kleine modderkruiper en een grote snoek. Hij zwemt pal onder het torentje van de minister-president.
Bron: EO.nl