Transformatie sociaal domein


Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum wil de volgende fase van de transformatie van het sociaal domein ingaan. Daarvoor heeft het college het Investeringsplan Sociaal Domein vastgesteld. Op 22 februari 2017 beslist de gemeenteraad over het voorstel.

Transformatie

Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor taken op het gebied van Wmo, Jeugdhulp en werk. Met deze decentralisatie binnen het sociaal domein kreeg de gemeente te maken met nieuwe partijen en nieuwe en deels onbekende taken en zorgvormen. Daarbij moest gelijktijdig zorggedragen worden
voor de nieuwe uitvoering en het borgen van de continuiteit van de zorg. Om de nieuwe rol en de daarbij horende taken uit te voeren moest de gemeentelijke organisatie anders worden ingericht. In 2015 en 2016 zijn daarvoor de eerste stappen gezet.

Zicht op uitvoering

De uitvoering van de transformatie ligt vast in de wettelijke kaders in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015, de Jeugdwet, de Participatiewet en de aanscherping van het Passend Onderwijs. Mede op basis daarvan heeft gemeente beleidsrichtingen vastgesteld waarmee zij de gewenste
ontwikkelrichting inhoud en vorm wil geven. Inmiddels is duidelijker geworden welke bezetting, kennis, kunde en vernieuwing van de organisatie daarvoor noodzakelijk is. Wethouder Hermine van den Berg: Wij geven zoveel mogelijk ruimte aan initiatieven van inwoners en (maatschappelijk)
ondernemers. Iedereen die dat kan neemt verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven en omgeving. Als overheid hebben wij daarbij een faciliterende rol. Deze investering draagt er aan bij dat inwoners die dat nodig hebben, flexibel, snel en efficient worden ondersteund.

Zicht op kosten

Ook is er zicht op en inzicht in de bestedingen. Zowel wat betreft de zorgkosten als uitvoeringskosten. In 2016 is er geld overgehouden in het sociaal domein. Het geld dat nu nodig is om de transformatie te realiseren, komt uit die reserve.