Rijkswaterstaat deelt kennis in week van de circulaire economie | Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat deelt kennis in week van de circulaire economie

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 januari 2017- Laatste update: 18 januari 2017 10:16 uur

Van 16 t/m 24 januari organiseert Nederland Circulair! voor de tweede keer de Week van de Circulaire Economie. Door heel Nederland openen organisaties die nu al slim, circulair ondernemen hun deuren.

Rijkswaterstaat deelt deze week kennis en ervaringen over een nieuwe economie waarin er geen afval meer is, en alle materialen, grondstoffen en producten hoogwaardig worden hergebruikt.

Wat is een Circulaire Economie?

In een circulaire economie kijken we anders naar onze producten en materialen, op een manier dat alles waarde heeft en er dus geen afval meer bestaat. Er zijn dan veel minder primaire grondstoffen meer nodig omdat alle grondstoffen hun waarde behouden en in de kringloop blijven. Deze video van de organisatie Nederland Circulair! illustreert op een creatieve manier hoe de circulaire economie werkt.

RWS en de Circulaire Economie

In 2050 moet de circulaire economie in Nederland een realiteit zijn. Dit is een ambitie uit het Rijksbrede programma Circulaire Economie dat 14 september 2016 verscheen. Rijkswaterstaat heeft ook een stevige eigen ambitie neergezet die hierbij aansluit: in 2030 werkt RWS circulair. Dat gaat niet alleen over het circulair ontwerpen, aanleggen en beheren van wegen, bruggen en sluizen, maar ook over de eigen bedrijfsvoering.

Circulair ondernemen biedt kansen en mogelijkheden voor RWS en haar partners. De eerste stappen zijn gezet:

* Door zoveel mogelijk hergebruik van ons kantoormeubels en materialen verlengen we de levensduur van stoelen, bureaus en kasten. We beginnen bij Rijkswaterstaat, maar het doel is om uiteindelijk voor het hele Rijk de bestaande inrichting opnieuw te gebruiken.

* Bij de A58, InnovA58, zullen twee grote verkeersknooppunten (de baars bij Tilburg en Annabosch bij Breda) volledig circulair worden ontworpen, uitgevoerd en beheerd en onderhouden. Dit kan hergebruik van grondstoffen betekenen, maar ook bijvoorbeeld constructies met een levensduur van 50 jaar die na een periode volledig uit elkaar gehaald kunnen worden, waarbij de materialen opnieuw in de kringloop terechtkomen. * Wij werken samen met IenM en het bedrijfsleven aan een verdere vermindering van reclamedrukwerk. Daarbij kijken hoe adverteren effectiever kan, zodat folders alleen daar terecht komen waar deze ook daadwerkelijk gelezen worden in plaats van dat ze ongelezen bij het oud papier verdwijnen.

* Rijkswaterstaat doet op dit moment onderzoek samen met het bedrijfsleven en onderzoeksinstituten of vrijkomende bitumen dakbedekking ook geschikt gemaakt kan worden voor toepassing in nieuwe dakbedekking en in asfalt. Tot nu toe werd deze dakbedekking na gebruik veelal verbrand, waarbij ook bitumen, een kostbare en noodzakelijke grondstof voor de productie van asfalt, verloren gaat. - Ook werken we aan het voorkomen en opruimen van het resultaat van onze huidige economie, de plastic soep.