Beoeinendorp Umm el Hiram ontruimd, een politieagent en een inwoner dood

in Israel / by Webmaster / on 18/01/2017 at 16:44 / Tags: bedoeienen, Israel, nederzettingen, Negev, Westbank

Israel is weer in de ban van een illegale nederzetting, deze keer in de Negev woestijn. Umm al-Hiran, een dorp met vijftien huizen, werd vandaag door de politie verwoest na een lange juridische strijd en na zestig jaar bewoning door Bedoeienen.

Tijdens de ontruiming is een politieagent doodgereden. Volgens de politie door een terrorist, volgens de bewoners door een inwoner die de macht over zijn stuur was verloren. De bestuurder van de auto, een wiskunde leraar, is doodgeschoten door de aanwezige agenten. De aanrijding vond plaats toen inwoners protesteerden tegen de door de rechter bevolen sloop van het dorp.

Meerdere mensen zijn gewond geraakt, onder wie Knessetlid Aymen Odeh, lijsttrekker van de gezamenlijke Arabische partij.

Nomaden in een steeds urbanere wereld

Er wonen in Israel zo'n 120 000 bedoeienen, moslimnomaden die daarnaast ook in de Sinaiwoestijn, Jordanie en Saoedi-Arabie wonen. Veel bedoeienen dienen in het Israelische leger, en er is zelfs een speciale bedoeienen eenheid. Bedoeienen claimen een traditionele aanspraak op land, maar zonder formeel bezit ervan. De urbanisatie, infrastructurele projecten en ook de behoefte van het Israelische leger aan oefenterrein brengen hun leefgebied steeds meer onder druk. Ook de tegenstelling tussen de moderne samenleving en de traditionele, nomadische leefwijze levert de nodige problemen op. Het aantal niet erkende dorpen is het grootste bij de bedoeienen. Bovendien is het relatieve aantal gebouwen die zonder vergunningen worden gebouwd het grootste. De lokale Arabische leiders klagen dat de staat te streng optreedt tegen illegale bouw in de Arabische sector in het algemeen en bij de bedoeienen in het bijzonder. Israel probeert de cultuur van illegale bouw uit te bannen.

President roept op tot de-escalatie

De discussie over het grote verschil in houding jegens Arabische illegale bouw in vergelijking met de nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever speelt ook een rol. Nadat het hoge gerechtshof had bepaald dat de illegale nederzetting Amona ontruimd moest worden, verklaarde premier Netanyahu strenger op te gaan treden tegen illegale bouw in de Arabische sector.

De omliggende dorpen hebben een schoolstaking aangekondigd en voor morgen is een algemene proteststaking aangekondigd. President Rivlin riep op tot kalmte en waarschuwde voor escalatie in de verhouding tussen Joden en Arabieren in Israel.

Moderne tijden

De bedoeienen maken echter tevens grote ontwikkelingen door. Het aantal analfabeten zakt gestaag, het aantal hoogopgeleiden groeit, en ook de positie van vrouwen - van oudsher zeer zwak - wordt steeds beter. Het aantal polygamische gezinnen is sterk gedaald, en meerdere vrouwen zijn succesvolle ondernemingen begonnen. Verschillende speciale projecten die gericht zijn op de schoolgang van kinderen, met name meisjes, zijn succesvol gebleken.

Zie ook: Aantal Bedoeienen in IDF 200% gestegen

Foto: Het dorp Umm al-Hiran. Bron: 7amleh.org.