Twee olifantjes gered en overgebracht naar opvangcentrum in India

Twee olifantjes gered en overgebracht naar opvangcentrum in India

januari 11, 2017

Twee olifantenkalfjes die bij twee verschillende incidenten werden gered, zijn opgenomen in het opvangcentrum voor wilde dieren van het IFAW bij Kaziranga National Park. Het centrum is een samenwerkingsverband van het IFAW, de Wildlife Trust of India en het Assam Forest Department voor het redden, behandelen en rehabiliteren van wilde dieren. De twee kalfjes zijn in de afgelopen week opgenomen voor behandeling en langdurige opvang. Een vrouwelijk kalfje van zo'n twee weken oud werd door medewerkers van het bosdepartement gered uit een afvoerput op de Nanoi Theeplantage onder het Salna Forest Range. Aangezien de geboortekudde in de buurt was, werd eerst nog geprobeerd het kalf te herenigen met haar kudde. Ze werd echter de volgende ochtend teruggevonden op de nabijgelegen Amlakhi Theeplantage, waar haar kudde haar had achtergelaten. Met het oog op haar slechte fysieke toestand, besloot het bosdepartement het centrum te waarschuwen en haar daar naartoe over te brengen. “Het kalf was erg verzwakt en had zichtbare verwondingen rond de navel en aan de staart. Het was er ernstig aan toe,” aldus Panjit Basumatary, de behandelend dierenarts.   

Drie dagen later werd er door arbeiders een mannelijk kalf van acht maanden oud gered uit een afvoerput op de Dhendai Theeplantage onder het Central Forest Range in Amribari. Hij werd door medewerkers van het bosdepartement naar het centrum gebracht na een mislukte poging om zijn geboortekudde te lokaliseren. “Het kalf was uitgedroogd en ernstig gestrest omdat het zonder verdoving was vervoerd,” aldus dierenarts Basumatary. “We dienden hem via een vast schema oraal vocht toe om hem te stabiliseren.” Beide kalveren verblijven op dit moment in de crèche voor grote dieren en worden nauwlettend in de gaten gehouden door de medewerkers. Het vrouwelijke kalfje heeft haar eerste stapjes in haar kleine buitenverblijf gezet en vertoont zichtbare tekenen van vooruitgang.

Met deze twee nieuwe kalveren erbij, zijn er nu twaalf weeskalfjes in het centrum, drie mannetjes en negen vrouwtjes. De jonge olifantjes worden in het CWRC met de hand grootgebracht, met als uiteindelijk doel een terugkeer het wild. --RGC