Iran schendt wapenembargo door levering raketten aan Hezbollah

in Midden-Oosten / by Webmaster / on 19/01/2017 at 12:15 / Tags: Hezbollah, Iran, Libanon, VN, VS

De Amerikaanse ambassadeur voor de VN-Veiligheidsraad Samantha Powers heeft tijdens haar laatste optreden als ambassadeur Iran gewaarschuwd vanwege schendingen van het wapenembargo, zo meldt Reuters.

Powers refereerde naar de zorgen binnen de VN dat Iran raketten levert aan het Libanese Hezbollah. De meeste sancties en embargo's werden opgeheven bij het sluiten van de nucleaire deal. Deze deal werd formeel bekrachtigd in 2015 tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de Europese Unie. Sindsdien zijn binnen de VN en daarbuiten geregeld zorgen geuit dat Iran (nog steeds) wapens levert aan het Libanese Hezbollah, zoals op 18 januari door ambassadeur Powers. Wat het geheel complex maakt, is het wapenembargo formeel geen onderdeel is van de nucleaire deal. In 2015 heeft een Iraanse senior onderhandelaar al aangegeven dat het land niet van plan is zich aan het wapenembargo en overige restricties te houden en regionale bondgenoten zal blijven steunen en bewapenen.

Vrijdag 20 januari treedt president Obama af en neemt Donald Trump het stokje over. In haar laatste optreden als vertegenwoordiger van de regering Obama sprak Powers tevens de zorg uit dat de voortgang over nucleaire zaken niet mogen afleiden van pogingen van Iran om het Midden-Oosten te destabiliseren.