Circus Ringling Bros. kondigt sluiting aan: einde dierenacts in zicht | IFAW - International Fund for Animal Welfare

Circus Ringling Bros. kondigt sluiting aan: einde dierenacts in zicht

januari 16, 2017

Feld Entertainment heeft bekendgemaakt dat circus Ringling Bros. and Barnum & Bailey in mei 2017 zijn laatste voorstelling zal geven. Een jaar eerder besloot het circus nog zijn olifantenact te schrappen. Het nieuws betekent dat voor de grote katten en andere dieren die voor de acts van het circus worden gebruikt, binnenkort een einde komt aan de wrede behandeling die dieren in de entertainmentbranche maar al te vaak ten deel valt. De in het circus toegepaste 'trainingsmethoden' zijn hardvochtig en de leefomstandigheden voor de dieren slecht.  

De sluiting is niet alleen goed nieuws voor de dieren, het is ook een duidelijk teken dat er verandering komt in de manier waarop het publiek aankijkt tegen de uitbuiting van wilde dieren voor het bieden van vermaak. Mensen zijn zich er beter van bewust geworden dat dierenacts het welzijn van de dieren schaden en besteden hun geld liever aan ander vermaak. De sluiting van Ringling's is een signaal naar andere soortgelijke bedrijven dat er met de uitbuiting van dieren niet langer geld te verdienen valt. Feld Entertainment produceert ook een groot aantal voorstellingen waarbij geen dieren worden gebruikt. Het IFAW juicht het besluit van harte toe.  “Ringling Bros. kent een lange geschiedenis van uitbuiting en mishandeling van dieren. We zijn blij dat er nu een einde komt aan de dierenacts van het circus,” aldus Beth Allgood, directeur IFAW Verenigde Staten. “De sluiting van het circus is een duidelijk teken dat de houding van het publiek verandert. Mensen keren zich steeds meer af van entertainment waarvoor wilde dieren worden misbruikt. En bedrijven beginnen in te zien dat er met dierenmishandeling geen geld meer te verdienen valt.”  Het is nog niet duidelijk wat er na de sluiting in mei gaat gebeuren met de dieren die op dit moment voor de shows van Ringling's worden gebruikt. Het hulpnetwerk van het IFAW zoekt voor dieren die zijn gered of afgestaan een plaats in geschikte opvangcentra, waar ze de rest van hun leven goede medische zorg en voeding krijgen, in een verrijkte omgeving waar ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. We roepen Ringling's met klem op ervoor te zorgen dat de circusdieren bij geschikte opvangcentra worden ondergebracht. 

Het IFAW blijft strijden voor een einde aan de uitbuiting van wilde dieren in gevangenschap in de VS en daar buiten. Bedankt dat jij ons daarbij steunt.