Bomenkap in de Stiftsche Uiterwaarden: wat gaat er gebeuren, waarom en hoe | Rijkswaterstaat

Bomenkap in de Stiftsche Uiterwaarden: wat gaat er gebeuren, waarom en hoe

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 20 januari 2017- Laatste update: 20 januari 2017 11:55 uur

Op 30 januari 2017 wordt gestart met het weghalen van begroeiing in het noordelijke deel van de Stiftsche Uiterwaarden in het kader van het programma Stroomlijn. De bomenkap is nodig voor een goede doorstroming van de rivier bij hoogwater, zo verminderen we de kans op overstromingen.

Naar aanleiding van een motie die de Tweede Kamer afgelopen zomer aannam, is eind vorig jaar in overleg met eigenaar Stichting G. Ribbius Peletier Jr. tot Behoud van het Landgoed Linschoten een deel van het plan voor bomenkap in de Stiftsche Uiterwaarden gewijzigd. Voor het noordelijke deel van het gebied is het plan niet gewijzigd.

Noordelijk deel: vergunning opnieuw verleend

Omdat de looptijd van de vergunning van de Wet Natuurbescherming intussen was verlopen, is deze voor het noordelijke deel opnieuw aangevraagd. De aanvraag betreft het noordelijke deel van de uiterwaarden en dezelfde werkzaamheden met uitzondering van 1 wijziging. Om ervoor te zorgen dat het nieuwe stukje beschermd ooibos - zie nadere toelichting - behouden blijft, wordt een extra deel struweel en bomen behouden. Deze aanpassing is meegenomen in de nieuwe vergunning. Omdat de werkzaamheden dezelfde zijn als waarvoor eerder vergunning was verleend doen we geen volledig nieuw onderzoek. Dat is niet nodig. Er wordt bijvoorbeeld niet opnieuw naar vleermuizen gekeken.

Tegen de nieuwe vergunning is bezwaar en beroep mogelijk. De nieuwe vergunning is verleend op 20 januari 2017 en gepubliceerd op: www.overheid.nl (vergunningen natuurbescherming). Meer informatie over de uitvoering vindt u op de website Uitvoering Stroomlijn.

Voorbereiding van bomenkap: ecologische check

Om plannen te kunnen maken, wordt in de ontwerpfase uitgebreid onderzoek gedaan naar de in een gebied aanwezige wettelijk beschermde flora en fauna. Om er zeker van te zijn dat er na het definitief worden van plannen geen nieuwe wettelijk beschermde dieren of planten in het gebied zijn bijgekomen, vindt ongeveer 2 weken voorafgaand aan de start van een werk een laatste ecologische check plaats. Deze werkwijze is standaard bij Rijkswaterstaat. Dus ook bij de Stiftsche Uiterwaarden. Het bleek geen overbodige luxe: tijdens de check werd een nieuwe beverburcht aangetroffen. Dit betekent dat er rondom de beverburcht geen groen zal worden weggehaald en dat er voldoende foerageergebied over zal blijven.

Zuidelijke deel

Voor het zuidelijke deel van de Stiftsche Uiterwaarden is samen met de terreineigenaar een nieuw ontwerp gemaakt. Het plan is dat op sommige plekken meer groen weggaat dan in het oorspronkelijke plan. Op andere plekken blijft juist meer staan. Hierdoor neemt de landschappelijke samenhang in het gebied toe ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Fieke van der Linden, vertegenwoordiger van de terreineigenaar: 'De stichting kan zich prima vinden in het nieuwe plan. We zijn blij met het aangepaste ontwerp. Dit is een beter doortimmerd plan met meer oog voor landschappelijke waarden.'

Voor het zuidelijke deel van de Stiftsche uiterwaarden zullen nieuwe vergunningen worden aangevraagd. Naar verwachting worden de ontwerpvergunningen medio maart 2017 ter inzage gelegd. Houd daarvoor de nieuwsbrief van aannemer LievenseCSO en uw huis-aan-huisblad in de gaten.

Nadere toelichting bescherming ooibos

Ooibossen zijn op natuurlijke wijze ontstaan langs rivieren. Het ministerie van Economische Zaken wijst in zogenaamde aanwijzingsbesluiten Natura 2000-gebieden aan (gebaseerd op de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn). In de instandhoudingsdoelen bij het aanwijzingsbesluit van het ministerie van Economische Zaken van 2014 worden kwalificerende ooibossen beschermd, maar deze waren in de Stiftsche uiterwaarden niet aanwezig. De provincie Gelderland werkt aan het vast te stellen Beheerplan Rijntakken, waarbij invulling wordt gegeven aan deze instandhoudingsdoelen. Daarbij heeft de provincie recentelijk (januari 2017) geconstateerd dat zich inmiddels in de Stiftsche Uiterwaarden toch een klein stuk ooibos heeft ontwikkeld dat beschermd moet worden. In het plan waarvoor eerder vergunning was verleend, werd dit stuk ooibos al behouden.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de pagina Programma Stroomlijn.