Vogelgriep neemt af

Publicatiedatum: 20 jan 2017In de week van 15 december kreeg de gemeente enkele meldingen dat er dode vogels lagen bij de Surfplas in Reeuwijk. Daarop heeft de gemeente onderzoek laten doen en maatregelen getroffen. Inmiddels is het onderzoek afgerond.Update vrijdag 20 januari 2017

Het lijkt erop dat de vogelgriep bij de watervogels in de Surfplas in Reeuwijk over het hoogtepunt heen is. De laatste dagen worden er geen grote aantallen dode vogels meer aangetroffen rondom de Surfplas. Waarschijnlijk zijn de minst sterke watervogels overleden. De gemeente zoekt daarom niet meer actief naar dode watervogels.

Als u nog een dode watervogel aantreft kunt u deze uiteraard nog steeds melden aan de gemeente via telefoonnummer: 0172 – 522522. Zodra de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) het vervoersverbod intrekt, zal de gemeente ook de waarschuwingsborden bij de Surfplas weghalen. Dit vervoersverbod was ingesteld vanwege de vogelgriepuitbraak in Stolwijk.

Vogelgriep neemt af

Het lijkt erop dat de vogelgriep bij de watervogels in de Surfplas in Reeuwijk over het hoogtepunt heen is. De laatste dagen worden er geen grote aantallen dode vogels meer aangetroffen rondom de Surfplas. Waarschijnlijk zijn de minst sterke watervogels inmiddels overleden. De gemeente zoekt daarom inmiddels niet meer actief naar dode watervogels. Als u nog een dode watervogel aantreft kunt u deze uiteraard nog steeds melden aan de gemeente via telefoonnummer 0172 – 522522. Zodra de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) het vervoersverbod intrekt, zal de gemeente ook de waarschuwingsborden bij de Surfplas weghalen. Dit vervoersverbod was ingesteld vanwege de vogelgriepuitbraak in Stolwijk.

Update vrijdag 23 december 2016

Het onderzoek naar de dode vogels in de Surfplas is zojuist afgerond. Conclusie is dat de vogels het H5N8-virus hadden, beter bekend als de vogelgriep. Omdat het tot nu toe alleen om watervogels gaat neemt de gemeente geen extra maatregelen, naast de maatregelen die al genomen waren. Tot nu toe zijn in de afgelopen periode circa 200 dode vogels verwijderd; hoofdzakelijk smienten. Ook de komende dagen worden dode vogels nog steeds verwijderd. 

Vragen over vogelgriep

Voor alle informatie en vragen over de vogelgriep kunt u terecht op de volgende site:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vogelgriep

Als het antwoord op uw vraag niet is vermeld, kunt u contact opnemen met:

de Rijksoverheid via Bel Info Rijksoverheid, tel: 1400 of het NVWA Klanten Contact Centrum, tel: 0900-0388

Bodegraven-Reeuwijk, 13 december 2016

Dode vogels gevonden rondom Surfplas

In de week van 15 december heeft de gemeente enkele meldingen gekregen dat er dode vogels liggen bij de Surfplas in Reeuwijk. Inmiddels zijn twintig dode vogels weggehaald en zijn er voorzorgsmaatregelen getroffen.

Onderzoek 

Volgens landelijke afspraken is er melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA heeft een aantal dode vogels opgehaald voor onderzoek. De resultaten van het onderzoek worden in de loop van volgende week verwacht.

Voorzorgsmaatregelen

De NVWA heeft laten weten dat er op dit moment nog geen verdere maatregelen worden verwacht van de gemeente. Desondanks neemt de gemeente enkele voorzorgsmaatregelen omdat het hier om een recreatie- en wandelgebied gaat. Op verschillende plaatsen zijn borden geplaatst om te waarschuwen voor mogelijke vogelgriep. Ook gaat een bedrijf dagelijks langs de oevers van de Surfplas rijden om dode vogels weg te halen. 

Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten en informeren u met een bericht op deze website zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.