'Explore the Fragments' van Laurien Renckens


Expositie in de Nieuwe Gang in Beuningen met minimalistische schilderijen Laurien Renckens

Beuningen- Nijmegen, 20161219 -- De minimalistische schilderijen van Laurien Renckens vragen om een traagheid bij het kijken. Door het onderwerp weg te laten vestigt Renckens de aandacht van de kijker op de prachtige kleuren, transparante lagen en de rustige opbouw, Het zijn de subtiele, zintuiglijke elementen die het werk van Renckens dragen. Ze vertellen geen verhaal, maar laten de kijker ervaren zodra deze stopt met zoeken naar meer.

Renckens schildert transparant, in lagen met vaak maar twee kleuren tegelijk. Ze onderzoekt  hoe ze een fragment weer beeld kan laten zijn. “We leven in ’n vluchtige wereld, fragmenten wisselen elkaar in razend tempo af. Het beeld   verliest z’n kracht; we gunnen onszelf de tijd niet een beeld volledig op ons in te laten werken, we kijken vluchtig maa we zien niet”. In haar schilderijen laat Renckens stukken van het doek bewust wit. “Omdat juist vanuit die leegte, het pure wit, het volledige beeld weer kan ontstaan”.

Tijdens de opening is het mogelijk met een virtual reality bril de film te beleven die Renckens heeft opgenomen in Bergen aan Zee.