Autoverzekering premies stijgen wereldwijd


Utrecht, 20170123 -- Premies voor autoverzekeringen in Nederland stijgen sinds eind vorig jaar in een rap tempo. Zo kostte een WA-verzekering gemiddeld 144 euro meer rond het einde van 2016 dan rond het einde van 2015. Uit onderzoek van goedkoopsteautoverzekering.net blijkt Nederland niet het enige land waar de autoverzekering premies stijgen, ook in Engeland en in de Verenigde Staten stijgen de premies voor autoverzekeringen razendsnel.

Verschillende nieuwsbronnen melden dat Nederlandse verzekeraars door De Nederlandsche Bank zijn opgeroepen om hun premies te verhogen. Het blijkt dat vanwege jarenlange concurrentie veel verzekeraars lang tijd onder de kostprijs hebben gewerkt. Dit betekent dat Verzekeraars minder binnen krijgen aan premies dan dat ze aan schadevergoedingen uitbetalen. De prijzen laaghouden vanwege hooglopende concurrentie is niet de enige factor die verzekeraars tegenzit.  De Volkskrant meldt op 6 juni dat verzekeraars volgens het Verbond van Verzekeraars ook steeds vaker rekening moeten houden met stijgende reparatiekosten in verband met auto’s waar veel meer technologie in verwerkt is.

In het Verenigd Koninkrijk zien we een gelijksoortig fenomeen. Zo meldt de Engelse krant The Guardian op 27 Oktober 2016 dat automobilisten volgens een onderzoek van de Automobile Association bijna 82 pond meer betalen aan hun autoverzekering dan een jaar geleden. De Automobile Association geeft net als de Volkskrant aan dat tegenwoordig reparatiekosten hoger kunnen oplopen vanwege steeds meer voorkomende technologische vernieuwingen die aan auto’s worden toegevoegd, zoals parkeersensoren en camera’s.

Zelfs buiten Europa is er een stijging in autoverzekering premies te zien. Het Amerikaanse nieuwskanaal CNBC meldt op 27 mei 2016 dat de premies in 13 jaar nog nooit zo snel zijn gestegen. Volgens het CNBC heeft dit alleen vooral te maken met het feit dat door de afname van werkeloosheid meer mensen het zich kunnen veroorloven vaker auto te rijden. Meer mensen in auto’s zou automatisch tot meer ongelukken op de weg leiden, en zo ook voor hogere premies zorgen. Toch geeft ook het CNBC aan, net als de Automobile Association in Engeland en het Verbond van Verzekeraars in Nederland, dat autoreparaties vanwege technologische verbeteringen in nieuwere auto’s steeds duurder worden.