Hoogbouwontwerpwedstrijd Helsinki van start

HELSINKI-(BUSINESS WIRE)- De staat Finland en de gemeente Helsinki hebben een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp en de inrichting van het hoogbouwgebied in centraal Pasila in Helsinki, gelegen naast het belangrijkste transportknooppunt in het grootstedelijk gebied. Het grootstedelijk gebied van Helsinki groeit in hoog tempo, en Pasila, een van de voornaamste districten in Helsinki, ondergaat momenteel een ingrijpende vernieuwing. Uiterlijk in 2040 zal Pasila naar verwachting 30.000 inwoners en meer dan 50.000 arbeidsplaatsen hebben.

Dit Smart News-persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: www.businesswire.com/news/home/20170124005861/nl/

Het gebied dat inzet is van de wedstrijd bevindt zich ten zuiden van het nieuwe centrale blok in Pasila, genaamd Tripla, en het drukste spoorwegstation in Finland. De wedstrijd is opgezet om een hoogwaardig woon-, kantoor- en winkelconcept te realiseren dat een gebied met een vloeroppervlak van 150.000-200.000 vierkante meter. De uiteindelijke invulling en implementatie van het hoogbouwgebied zal worden gebaseerd op het winnende concept De organisatoren zijn tevens op zoek naar een koper en ontwikkelaar voor een startgebied met een vloeroppervlak van 40.000-65.000 vierkante meter.

De bedoeling is een hoogbouwgebied te realiseren dat zowel stedelijk als voetgangersvriendelijk is. Een van de criteria van het ontwerpprogramma is dat ook enkele laagbouwgebouwen of -bouwwerken in het gebied moeten worden opgenomen om het gebied aantrekkelijker te maken voor voetgangers.

De bouwactiviteiten in centraal Pasila zijn al in volle gang. Het nieuwe centrale blok in Pasila, genaamd Tripla, is onder constructie en zal de verbinding gaan vormen tussen het oostelijk en westelijke deel van Pasila, het woongebied dat wordt gebouwd in het noorden, en het hoogbouwgebied in het zuiden.

De uit twee fasen bestaande wedstrijd loopt tot najaar 2018

De wedstrijd bestaat uit twee fasen. De kandidaten beginnen met het opstellen van plannen voor het gehele gebied. Het evaluatieteam beoordeelt de kwaliteit van de voorstellen en selecteert 2-4 kandidaten die doorgaan naar de tweede fase.

In de tweede fase stellen de kandidaten meer gedetailleerde plannen op voor het westelijk deel van het gebied en het startgebied. In de tweede fase zal het startgebied zwaarder meewegen bij de evaluatie van de inzendingen. Kandidaten zullen hun voorstellen voor de eerste fase van de wedstrijd indienen in mei 2017. De tweede fase gaat van start in het najaar van 2017. Het besluit omtrent de toekenning zal worden genomen in het najaar van 2018. De bouw zal naar verwachting van start gaan in 2021.

Meer informatie over de wedstrijd en Pasila:

Hoogbouwontwerpwedstrijd Helsinki

www.helsinkihighrise.fi

Helsinki New Horizons - Pasila

en.uuttahelsinkia.fi/pasila

Pasila-afbeeldingen (Mediabank gemeente Helsinki)

helsinki.emmi.fi/l/-gHMFs6QgdhC

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Bekijk het oorspronkelijke bericht op businesswire.com: www.businesswire.com/news/home/20170124005861/nl/

Contacts

Gemeente Helsinki - afdeling Stadsplanning

Dhr. Dan Mollgren

Projecthoofd afdeling Stadsplanning, gemeente Helsinki

tel. +358 9 310 37326

of

Mevr. Niina Puumalainen

Projectdirecteur

Stadsbestuur, stedelijke ontwikkeling

tel. +358 40 334 7691

of

Dhr. Antti Kari

Hoofdadviseur vastgoedontwikkeling

en -verkoop bij Senate Properties

tel. +358 205 811 749