FNV: Geen boycot van Israel

in Nederland & Politiek / by Webmaster / on 24/01/2017 at 16:51 / Tags: BDS, CIDI, FNV, nederzettingen, Palestijnen

Naar aanleiding van vragen vanuit het CIDI en een discussie die op Twitter was losgebarsten, heeft de vakbond FNV een verklaring uitgebracht. De discussie was ontstaan na een twitterbericht van FNV'er Corrie van Brenk. In de controversiele tweet plaatste de oud-voorzitter van ABVAKABO FNV een foto die zij had genomen op een conferentie over de vakbeweging in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Volgens de FNV heeft de foto echter geen enkele status.

In het persbericht geeft de FNV aan niet tot een boycot van Israel op te roepen. De vakbeweging zegt met zowel Israelische als Palestijnse vakbonden contacten te onderhouden maar maakt zich wel 'ernstige zorgen over de situatie van werknemers in de regio'. Binnen de FNV is er nog wel een interne discussie over beleid ten aanzien van nederzettingen en het CIDI blijft de ontwikkelingen bij de FNV volgen.

Wel is duidelijk dat de FNV momenteel niet tot een boycot van Israel oproept. Een boycot van Israel, ook wel bekend als BDS (Boycot, Divest, Sanction), vergroot juist de economische ongelijkheid tussen Israel en de Palestijnen, hetgeen alleen maar een conflict verhogende factor is. BDS, ook als die zogenaamd alleen gericht is tegen Israelische bedrijven in de gebieden voorbij de Groene Lijn, schaadt ook het bestaan van tienduizenden Palestijnse kostwinners die daar werken, zonder dat er ook maar enig vooruitzicht komt op ander werk.

Bron: https://www.fnv.nl/over-fnv/geen-boycot-van-israel

In FNV verband discussie waarbij uitgangspunt is dat bezetting van Palestina onrechtmatig is. pic.twitter.com/ciZ1Ciw0Ww

-- Corrie van Brenk (@CvanBrenk) January 17, 2017