Zes kwekerijen ontmanteld tijdens hennepruimdag


Zes kwekerijen ontmanteld tijdens hennepruimdag

Laatste update:
25-01-2017 | 14:23

Woordvoering:
Zeeland-West-Brabant

Bergen op Zoom/Steenbergen/Fijnaart - Gisteren heeft het districtelijk hennepteam De Markiezaten een hennepruimdag gehouden. In totaal zijn er zes kwekerijen ontmanteld.

Resultaten

In een woning aan de Heiningen in Bergen op Zoom is een hennepkwekerij met 84 grote oogstrijpe planten aangetroffen. Voorafgaand onderzoek toont aan dat rondom de woning veel energie wordt gebruikt. Vermoedelijk is de hennepkwekerij al langere tijd in gebruik en heeft het verschillende oogsten
opgeleverd. Om de registratie van energieverbruik te omzeilen is door de bewoner de energiemeter onbruikbaar gemaakt. De energietoevoer is inmiddels afgesloten. De verdachte is voor verhoor meegenomen naar het bureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij mag zich te zijner tijd voor
de rechter verantwoorden. Vooralsnog is zijn spiksplinternieuwe auto in beslag genomen. Bovendien kan de man uitzien naar een andere huurwoning; de woningbouwvereniging heeft zijn huur opgezegd.

In een woning aan de Wouwsestraatweg in Bergen op Zoom is eveneens een hennepkwekerij gevonden met verdeeld over twee ruimtes 111 grote hennepplanten. Ook hier gaat het om een kwekerij die al geruime tijd in gebruik is en waar al diverse oogsten zijn gerealiseerd. De kwekerij werd door middel
van gevaarlijke aftakkingen van het elektriciteitsnetwerk van stroom voorzien. Een bewoner is aangehouden en inmiddels verhoord. Ook hij zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

In een woning aan de Guido Gezellelaan in Bergen op Zoom is het opnieuw raak. In een ruimte zijn 98 jonge hennepplanten gevonden die daar geplant zijn na een eerdere oogst. Ook hier is er sprake van diefstal van stroom. De aanwezige bewoner is aangehouden; tegen hem is proces-verbaal
opgemaakt. De zaak zal aan de rechter worden voorgelegd. De woning is van het energienetwerk afgesloten en de bewoner wordt zijn huis uitgezet.

In een schuur bij een woning aan de Westlandse Langeweg in Steenbergen staan in een kweektent 50 zeer jonge hennepplanten. De hoofdbewoner is op dat moment niet aanwezig en zal later op het bureau worden verhoord. Uit onderzoek blijkt dat er langere tijd hennep is gekweekt.

In een loods achter een woning aan de Oudemolenseweg in Fijnaart vinden agenten een professioneel ingerichte hennepkwekerij met daarin 381 kweekpotten klaar om gevuld te worden met nieuwe planten. Om de henneplucht te verdoezelen maakte(n) de kweker(s) gebruik van een kostbare koelinstallatie.
In de loods en de woning waren geen mensen aanwezig. De elektriciteit is afgesloten.

Alle planten en kweekspullen zijn in beslaggenomen en vernietigd.