Bussemaker lanceert app voor LHBT-vluchtelingen

Nieuwsbericht | 22-01-2017 | 17:30

Alle relevante informatie voor LHBT-vluchtelingen in Nederland is voortaan met een tikje op een smartphone beschikbaar. Minister Bussemaker heeft vandaag de app Rainbow Refugees NL gelanceerd waarin de informatie is gebundeld.

Veel LHBT-vluchtelingen hebben slechte ervaringen met officiele instanties in hun land van herkomst. Dit wantrouwen nemen zij vaak mee als zij hier komen, waardoor ze schromen om naar een instantie stappen als ze vragen hebben, zeker als dit verband houdt met hun geaardheid. Hun geaardheid kan ook reden zijn voor een onveilig gevoel in de opvang. Met de app Rainbow Refugees NL kunnen LHBT-vluchtelingen voor hun informatie terecht bij een anonieme app.

,, Ik wil dat iedereen in Nederland zichzelf kan zijn ongeacht geloof, geaardheid of land van herkomst. Er is bij LHBT-vluchtelingen veel behoefte aan betrouwbare informatie. De verschillen zijn soms enorm tussen de situatie in Nederland en de landen waar LHBT-vluchtelingen vandaan komen'', aldus Bussemaker. ,,Vluchtelingen hebben vaak geen idee dat ze in Nederland bijvoorbeeld aangifte kunnen doen van discriminatie'', aldus Bussemaker. ,,Ze weten niet dat ze dan serieus worden genomen. Dat niet homoseksualiteit, maar discriminatie hier een strafbaar feit is.''

De app geeft informatie over de rechten die een LHBT-vluchteling heeft en waar je hulp kunt krijgen bij vragen over gezondheid en veiligheid. Er staat ook informatie in over de Nederlandse asielprocedure en er zijn contactgegevens te vinden van relevante organisaties. Via de app kunnen LHBT-vluchtelingen in contact komen met LHBT-organisaties en buddy-projecten. De app is beschikbaar in het Arabisch, Engels, Farsi en Frans.

Het Ministerie van OCW, het COC en het COA hebben de app ontwikkeld, de app is gebouwd door IBM. Zij hebben hulp gekregen van tien vluchtelingen.