Gemeente blijft werken aan verkeersveiligheid Reeuwijk-Brug


Publicatiedatum: 26 jan 2017Vorige week informeerde wethouder Kees Oskam diverse gemeenteraadsleden over het verkeer in Reeuwijk-Brug. Er worden acties ondernomen op korte en langere termijn. Veel maatregelen voor de korte termijn zijn al ingevoerd. Voor de langere termijn is het voorstel om de effecten van alle maatregelen nauwkeurig te analyseren.Metingen

In april/ mei van dit jaar wil de gemeente opnieuw de snelheid, het aantal vervoersbewegingen en categorieën voertuigen meten op de Zoutmansweg en Raadhuisweg. Dit gebeurt via telslangen. Deze meting is een half jaar na de volledige openstelling van de heringerichte Raadhuisweg. Dat is een goed moment om een beeld te krijgen van de behaalde veranderingen in de verkeerssituatie. Uitgangspunt voor de weg blijft dat er een snelheidslimiet is van 30 km/ uur. Als de verkeersintensiteit dan nog te hoog blijkt voor de functie van de weg, wordt bekeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn. De status van het gele pad langs de Breevaart maakt daar onderdeel van uit.

Inwonersbijeenkomst

Op 31 oktober 2016 vond een inwonersbijeenkomst plaats over de verkeerssituatie in Reeuwijk-Brug. Hierbij zijn klachten en wensen geïnventariseerd. Wethouder Oskam: “De gemeente ontving hierbij veel waardevolle informatie. Alle wensen zijn inmiddels beantwoord en terug te lezen in een notitie op de gemeentelijke website. Bovendien wordt de verkregen informatie gebruikt bij de evaluatie van de metingen in het voorjaar. De wensenlijst kan dan een rol spelen bij het kiezen van aanvullende maatregelen.”

Korte termijn

Na de inwonersbijeenkomst heeft de gemeente maatregelen genomen die op korte termijn mogelijk waren. Zo is de bewegwijzering op meerdere plekken verbeterd vanaf de rijksweg A12 richting Gouda. Ook is er een geslotenverklaring geplaatst voor vrachtauto’s, met uitzondering van bestemmingsverkeer op de Raadhuisweg vanaf de rotonde Oude Tol. Verder is de Leeghwaterstraat in het project ‘herinrichting en ophoging bedrijventerrein Zoutman’ gemarkeerd als hoofdentree voor bedrijventerrein Zoutman. Ook wordt er een hoofdroute aangebracht op bedrijventerrein Zoutman. Tot slot is op het gele pad bebording geplaatst met de tekst ‘voetpad, fietsers te gast’.

Handhaving

Tijdens de inwonersbijeenkomst waren er veel verzoeken voor handhaving op snelheid door de politie. Inmiddels heeft de politie een snelheidscontrole gedaan en gaven ze aan dit vaker te willen doen. Hiernaast zijn er twee snelheidsdisplays ingezet op de Raadhuisweg en Zoutmansweg.