Agenda - Pensioenseminar 2017

30

27 jan 12:15 - 19:00 6e Pensioenseminar MaastrichtPensioenseminar 2017

De pensioenmarkt wikt, de fiscaliteit beschikt

Worden de neveneffecten door u onderkend?

De energiemarkt verandert volop en de energiebranche moet zich aanpassen om de transitie bij te houden. De transitie van centraal opgewekte en niet-hernieuwbare elektriciteit naar (elektriciteits)productie door grote windparken op land en in zee en decentrale productie met zonne-energie vindt onherroepelijk plaats. Deze  transitie vraagt om een aanpassing van de businessmodellen en verdienmodellen.

In de pensioensector is dit niet anders! De fiscale aftopping van het tweede pijlerpensioen heeft inmiddels plaatsgevonden, maar de implicaties daarvan reiken verder dan alleen het fiscale kader. Het beleidsbesluit om de fiscale aftoppingsmaatregel te introduceren heeft (verborgen) effecten, brengt uitvoeringsrisico’s met zich en heeft impact op de marktordening en leidt daarmee ook tot transitieperikelen in de pensioensector. Bij het vertalen van de huidige fiscale ontwikkelingen naar de contouren van de toekomstige pensioenmarkt, zien we een ineenschuiven van de tweede en derde pijler. Het ontstaan van een nieuw product zoals het nettopensioen naast de reguliere basispensioenregeling zit op de rand van de taakafbakening en raakt de private sector met commerciële doelstellingen. Dit zet de pensioenmarkt, (on)gewild, in beweging. Verplichtstelling wordt door de fiscale aftopping beperkt tot een salaris van maximaal 100.000 euro. Pensioenopbouw over het (salaris)deel hierboven is vrijwillig en op basis van netto premie. Niet uit te sluiten is dat onder een volgend kabinet deze grens verder verlaagd wordt. Wat betekent dit voor de te maken beleidskeuzes aan de bestuurstafel? Fiscaliteit dwingt de pensioensector om na te denken over hun ‘businessmodel’ en ambities.

Eenvoudig is dat echter niet, want er bestaat geen kant en klare transitie-bijsluiter die aangeeft welke bijwerkingen fiscale veranderingen hebben op de 2e pijler-pensioenmarkt. Tijdens het 6e pensioenseminar willen wij daarom met u deze transitieverkenning maken.