Prof. Maria Jansen wint Vrouw in de Media Award 2016 Limburg

27 januari 2017Prof. Maria Jansen wint Vrouw in de Media Award 2016 LimburgMaria Jansen, bijzonder hoogleraar Populatiegericht Gezondheidsbeleid aan de Universiteit Maastricht, ontvangt de Vrouw in de Media Award voor Limburg. Jansen heeft zich in 2016 volgens 43 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. De prijs wordt uitgereikt door het mediaplatform Vaker in de Media en sprekersbureau ZijSpreekt, die vrouwelijke experts en rolmodellen helpen zichtbaar in de media te zijn. Volgens de stemmers verstaat Maria Jansen de kunst om beleid, onderzoek en praktijk op het gebied van gezondheid begrijpelijk en enthousiast in het nieuws met elkaar te verbinden.

Jansen wordt geroemd als een bijzondere wetenschapper die de vertaalslag weet te maken van wetenschap naar de maatschappij; ze weet via wetenschappelijk onderzoek en regionale samenwerkingen de gezondheid en kwaliteit van leven in Limburg te verbeteren. Op de tweede plaats eindigde strafrecht advocaat Francoise Landerloo (17 procent) gevolgd door Karin van der Ven, directeur Jules (derde, 11 procent).

Het is voor het eerst dat de awards ook per provincie worden uitgereikt. Regionale journalisten stelden in elke provincie een lijst met tien vrouwelijke rolmodellen samen. Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de vrouwelijke deskundigen zich het beste heeft geprofileerd in de media. In totaal brachten 18.629 mensen afgelopen weken een stem uit via vrouwindemedia.nl.

Video: Jansens TedTalk uit 2012

In deze (Engelstalige) TedTalk vraagt Maria Jansen: Zou jij je comfortzone verlaten zonder dat je 'genudged' wordt? Nudging betekent vriendelijk verleiden tot nieuw gedrag. Als we het over gezondheid hebben, gaat het nog steeds vaak over ziekte en beter worden. We blijven in onze comfortzone, de wereld van ziekten. TEDxMaastricht Maria Jansen: Put on your high heels Video van TEDxMaastricht Maria Jansen: Put on your high heels