Westfriesland besteedt nieuwe zorghulpmiddelen op innovatieve manier..


Westfriesland besteedt nieuwe zorghulpmiddelen op innovatieve manier aan27-1-2017De regio Wesfriesland heeft voor de komende twee jaar de zorghulpmiddelen voor de Wmo aanbesteedt voor inwoners in de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. Het gaat om producten zoals een rolstoel, scootmobiel, driewielfiets of tillift.Aanbesteden
De regio ging vorig jaar op zoek naar een nieuwe aanbieder via een openbare aanbesteding voor een nieuw contract per 1 januari 2017.  De aanbesteding is verlopen volgens het principe prestatie-inkoop waarbij zorgorganisatie Welzorg als beste uit de bus kwam. Op 27 januari kwamen de wethouders Wmo uit de regio en de zorgorganisatie bij elkaar om terug te blikken op een goed verlopen proces.
Wethouders Wmo Theo van Eijk (Hoorn) en Harry Nederpelt (Medemblik) zijn positief over de aanbesteding en de afspraken die er liggen met Welzorg. ‘De regio heeft, net zoals voor het doelgroepenvervoer vorig jaar, de weg bewandeld via het principe van prestatie-inkoop. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om met ons mee te denken en hun expertise los te laten op onze vraag. Zij hadden veel vrijheid om hun aanbod aan ons samen te stellen, risico’s en kansen te benoemen. Een mooie manier om aan te sluiten op de wensen van onze inwoners’, aldus de wethouders namens de regio.
Duurzaam 
Bij de beoordeling is ook meegewogen wat aanbieders doen om duurzaam te ondernemen. Bijvoorbeeld in het hergebruik van (onderdelen van) hulpmiddelen. Door deze nieuwe manier van aanbesteden, is de kwaliteit van de dienstverlening beter en kan deze tegen gunstigere tarieven geleverd worden.
Bereikbaarheid en spreekuren
Er is voor Welzorg gekozen, onder andere omdat zij voor inwoners bereikbaar zijn in de avond op werkdagen en op zaterdag. Welzorg levert hulpmiddelen en kan deze repareren op diverse locaties waar zij gevestigd zijn. ‘Inwoners van Westfriesland kunnen zelf bepalen waar de aanpassingen en leveringen plaatsvinden. Nieuw zijn ook de spreekuren op locatie. Wij zijn druk bezig met het inrichten van deze plekken. Waar en wanneer deze worden gehouden zal binnenkort te vinden zijn op onze website. Ook kunnen inwoners soms nog een langere wachttijd ervaren. Dit zal uiterlijk per 1 april 2017 opgelost zijn’, aldus directeur John Naborn.
Kansen verzilveren
Het contract met Welzorg geldt voor de komende twee jaar, met de mogelijkheid om het twee keer met één jaar te verlengen. Welzorg heeft in haar aanbieding verschillende kansen genoemd die de regiogemeenten kunnen verzilveren. Bijvoorbeeld de kans om gebruik te kunnen maken van een landelijke pool met sporthulpmiddelen voor gehandicapte inwoners. De pool is bedoeld om hen te ondersteunen bij het uitproberen van een sport. Hiermee kunnen zij een sporthulpmiddel (en een sport) eerst uitproberen voordat ze het sporthulpmiddel aanschaffen.
Informatie voor bestaande cliënten
Bestaande klanten van zorghulpmiddelen zijn of worden door de gemeenten in de regio geïnformeerd over de nieuwe aanbieder. Inwoners die al een hulpmiddel hebben van een van de vorige aanbieders, zoals van HMC, JENS of Beenhakker, houden deze voorlopig. Tenzij deze aan vervanging toe is. De regiogemeenten bekijken wel of deze zoveel mogelijk vervangen kunnen worden door de producten van Welzorg. 
Wanneer is een hulpmiddel nodig?
Inwoners die slecht ter been zijn of moeite hebben zich thuis te verplaatsen komen in aanmerking komen voor een hulpmiddel. Inwoners komen direct of via een doorverwijzing met hun hulpvraag bij de gemeente. De gemeente denkt met de inwoner mee over een passende oplossing, geeft advies en beoordeelt of een hulpmiddel nodig is.

Print