Gemeente kiest voor LED en duurzaam asfalt


Publicatiedatum: 2 dec 2016Op verschillende manieren werkt de gemeente aan duurzaamheid. Bestaande verlichting van de openbare ruimte wordt bijvoorbeeld steeds vaker vervangen door LED-lampen. Maar ook bij de keuze voor asfalt wordt rekening gehouden met duurzaamheid.LED-verlichting: duurzaam en minder storing

Op dit moment worden werkzaamheden uitgevoerd om verlichting in de openbare ruimte te vervangen door LED-verlichting. Zo wordt binnenkort de verlichting in een deel van Reeuwijk-Brug West vervangen door dimbare LEDverlichting. De gemeente kiest al een aantal jaren voor LED in de openbare ruimte. Als bestaande verlichting aan vervanging toe is, wordt deze vervangen door LED en bij nieuwe bouwprojecten wordt het standaard toegepast. Vorig jaar hadden inwoners veel last van storingen. Met de nieuwe verlichting hopen wij dit te voorkomen.

Ontwikkelingen LED

De snelle ontwikkeling op het gebied van deze technologie houden we in de gaten. Sinds 2016 wordt de openbare verlichting ook gedimd op diverse plekken. Dit is met 70% van het vermogen en wordt gedaan tussen 24.00 en 6.00 uur. Had u het al gemerkt? Verder wordt groene LED-verlichting toegepast op fietspaden in het buitengebied; op alle andere plaatsen is er verlichting die warmwit van kleur is. Zo houden we zowel rekening met de dieren als met de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid. Inmiddels is er al op zo’n 20 plekken in de gemeente LED-verlichting aanwezig.

Duurzaam asfalt

Bij het kiezen van een leverancier voor asfaltonderhoud heeft de gemeente duurzaamheid meegenomen als criterium. Aannemers moesten zogenaamde ‘MKI-waarden’ opgeven van het asfalt dat ze gebruiken. Deze waarden zijn een maat voor duurzaamheid tijdens de levensduur van het asfalt. De waarden hangen af van het type asfalt, maar ook van de asfaltcentrale die het produceert. Moderne centrales scoren bijvoorbeeld hoger, omdat ze vaker duurzame grondstoffen gebruiken en zuiniger omgaan met energie. Deze scores werden - naast het criterium van een goede prijs - meegewogen in de uiteindelijke keuze. 

Keuze voor Van Ooijen BV

Als beste kwam het bedrijf Van Ooijen BV uit Gouda uit de bus. Deze aannemer gaat de komende drie jaar voor onze gemeente aan het werk en voldoet aan de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid. Een voorbeeld is dat ze oud teerhoudend asfalt dat wordt vervangen, eerst thermisch reinigen voordat het gerecycled wordt. Verder hebben ze aandacht voor minimale CO2-uitstoot bij de productie van asfalt en aanleg van de wegen.