Begroting 2017 unaniem aangenomen


Publicatiedatum: 15 nov 2016Na de inhoudelijke behandeling van de Begroting op 1 november 2016 vond op 10 november de besluitvorming over de Begroting plaats. De gemeenteraad
heeft de Begroting voor het jaar 2017 unaniem vastgesteld. Tijdens de vergadering werden nog enkele moties en een amendement ingediend.100 procent energieneutrale ontwikkeling 
Dronenhoek (CDA)

De CDA-fractie diende een amendement in om de ontwikkeling Dronenhoek toe te voegen aan het overzicht van de woningbouwprojecten. De heer Passchier legde uit dat het amendement naast de ontwikkeling van woningen ook andere doelen dient, zoals het tegengaan van verkeersoverlast. Wethouder Oskam vond het een sympathiek amendement, maar stelde dat het college afhankelijk is van de ontwikkelaars. De CDA-fractie besloot na het debat om het amendement om te vormen tot een motie. De motie is met algemene stemming aangenomen.

VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking (ChristenUnie)

De motie van de ChristenUnie vraagt het college onder meer het VN-verdrag in
de breedte van het beleid vorm te geven, om bijeenkomsten te beleggen met de betrokkenen en om aansluiting te zoeken bij de Coalitie voor Inclusie. De opmerkingen van wethouder Leijendekkers over de te strakke termijn leidden tot een kleine aanpassing van de motie. De motie is met algemene stemming aangenomen.

Duurzaamheidsmaatregelen voor minima (PvdA)

De PvdA-fractie wees met een motie op de middelen (100 miljoen euro) die het
Rijk beschikbaar stelt voor de bestrijding van armoede in Nederland. De motie vraagt het college een plan op te stellen om deze middelen te besteden aan duurzaamheidsmaatregelen voor minima. Wethouder Kromwijk gaf aan dat de middelen nog onzeker zijn. Het college vindt het idee wel sympathiek en wil dit idee betrekken bij het klimaatplan en de klimaatcoöperatie. De motie is door de PvdA-fractie aangehouden.

Integraal duurzaamheidsbeleid (GroenLinks en PvdA)
De motie van de GroenLinks- en PvdA-fractie vraagt het college het thema duurzaamheid bij elke beleidsontwikkeling en elk besluit te betrekken. Wethouder Oskam vindt de motie
sympathiek, maar wil de discussie over het budget voeren bij de bespreking van het klimaatplan. Het college kan, na een tekstuele wijziging, de motie overnemen.De fracties van Burgerbelangen en SGP vinden de motie overbodig. De motie is met 11 tegen 8 stemmen aangenomen. Voor: GroenLinks, PvdA, D66, CDA, VVD en ChristenUnie. Tegen: Burgerbelangen en SGP.

Begroting Thema 1 Sociaal Domein (PvdA)

De PvdA-fractie mist als het gaat om het Sociaal Domein het inzicht in de cijfers om het college te kunnen controleren. De PvdA-fractie is van mening dat de bespreking van een kwartaalrapportage in de commissie niet voldoende is. De motie roept het college op om de budgetten per taakveld meerjarig inzichtelijk te maken. Wethouder Kromwijk wees op de beweging in het Sociaal Domein en stelde dat de motie zand in de raderen zou gooien. De fracties van ChristenUnie en SGP volgden de argumentatie van het college, maar onderschrijven dat er voor de toekomst nagedacht moet worden over de vraag hoe de raad het college ook op het gebied van het Sociaal Domein kan controleren. De motie is met 6 tegen 13 stemmen verworpen. Voor: PvdA, GroenLinks, D66 en VVD. Tegen: Burgerbelangen, ChristenUnie, CDA en SGP.

Plaatsvervangend voorzitter, de heer Van der Smit, wenste het college, de ambtelijke dienst en de raad veel wijsheid toe bij de uitvoering van de Begroting.