Sporten op kunstgras en gezondheid


Publicatiedatum: 7 okt 2016Naar aanleiding van het televisieprogramma Zembla is er momenteel aandacht in de media voor mogelijke gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden. Het gaat hierbij om rubberen korrels die in deze velden zijn verwerkt. Ook in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zijn er kunstgrasvelden met dergelijke rubberen korrels.Onderzoek gezondheidseffecten kunstgras

Het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) heeft in het verleden meerdere onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van kunstgrasvelden met rubberen korrels. Tijdens deze onderzoeken is vastgesteld dat er zogenaamde ‘PAK’s’ uit rubbergranulaat kunnen vrijkomen. Er zijn geen aanwijzingen dat dit leidt tot een gezondheidsrisico voor sporters. Het RIVM laat weten nog steeds achter de resultaten van deze onderzoeken te staan. Volgens het RIVM is er geen reden om te stoppen met sporten op deze velden. Maatregelen zijn daarom op dit moment niet nodig.

Het RIVM, de KNVB, de kunstgrasfabrikanten en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) overleggen komende week, onder andere over de bevindingen uit het programma Zembla. De gemeente houdt de ontwikkelingen in de gaten en heeft daarover ook contact met de betrokken sportverenigingen.

U kunt voor meer informatie ook de website van het RIVM bezoeken.