Een Lokale Klimaattop vol ideeën


Publicatiedatum: 6 okt 2016De drukbezochte Lokale Klimaattop op 28 september heeft veel nieuwe ideeën opgeleverd voor het verduurzamen van onze gemeente. Wethouder Kees Oskam opende de
avond waarna meteoroloog en klimatoloog Reinier van den Berg vertelde waarom het zo belangrijk is om maatregelen te nemen tegen de klimaatverandering.

 

Effecten mens en milieu

Reinier schetste de actuele situatie van de wereld waarin hij liet zien dat de invloed van de toename van CO2 op de temperatuur steeds weer ernstiger eff ecten veroorzaakt dan in de door wetenschappers geschetste scenario’s voorspeld wordt. De gletsjers die nu verdwijnen vormen de drinkwatervoorziening voor duizenden mensen en oogsten mislukken. Doordat er in korte tijd meer neerslag valt, zullen er ook vaker overstromingen zijn.

Hoop en kansen

Reinier van den Berg liet ook zien op welke manier we de klimaatverandering kunnen tegengaan: door het aanplanten van bomen, energie te besparen, bijvoorbeeld door betere isolatie (7 miljoen woningen in Nederland ‘lekken’ energie!), zonne-energie, circulaire economie en Fairtrade/eerlijke handel.

Fairtrade

Ook Fairtrade helpt het klimaat. Logisch, want eerlijke handel en eerlijke producten zijn met aandacht voor mensen, grondstoff en en energie gemaakt. Een werkgroep is in onze gemeente actief. U kunt meedoen! Meld u aan via (fairtradebodegravenreeuwijk@outlook.com)

Ideeënworkshops

Tijdens de ideeënworkshops zijn veel ideeën aangedragen. Wij bedanken iedereen die heeft meegedacht tijdens de Klimaatop. Er wordt nu een actieplan gemaakt en er wordt een klimaatcoöperatie opgericht. Wij houden u op de hoogte. Voor iedereen is er een manier om bij te dragen aan het beschermen van onze mooie aarde. Doe mee! Aan Samen Duurzaam.