College bouwt verder aan financiële positie gemeente


Publicatiedatum: 28 sep 2016Op dinsdag 27 september 2016 presenteerde het college van B en W de voorgestelde begroting 2017 aan de gemeenteraad. Deze begroting is de uitwerking van de Kadernota 2017, die al eerder door de gemeenteraad is vastgesteld. De begroting toont een positief beeld voor de komende vier jaar. Via de kadernota besloot de gemeenteraad voor een financiële norm om elk jaar € 500.000 over te houden voor extra aflossing. De huidige begroting biedt zelfs de mogelijkheid om boven deze norm uit te komen.Leningen aflossen

Wethouder Dirk-Jan Knol: “Jaarlijks is er een positief overschot op de begroting. Hiermee lossen we de leningen af en versterken we de financiële positie. Ook kan hierdoor de algemene reserve omhoog. Doordat de woningmarkt nu aantrekt kunnen de leningen naar beneden, omdat we de gronden verkopen. Hiermee buigen we de jarenlange trend om van een oplopende leningschuld. Dit betekent dat we de financiële positie van de gemeente verbeteren.”

Lokale lasten blijven gelijk

De Onroerende Zaak Belasting (OZB) wordt gecorrigeerd met 1% voor inflatie. De rioolheffing en de reinigingsheffing blijven gelijk en de hondenbelasting wordt in 2017 zelfs gehalveerd.

Algemene reserve

De stand van de algemene reserve van de gemeente vertoont ook weer een stijgende lijn. In 2017 komt de reserve nog niet op het gewenste niveau, maar dit wordt binnen de termijn van de meerjarenbegroting (2018 tot 2020) wel bereikt. Ook hieruit blijkt dat de financiële positie van de gemeente de komende jaren sterker wordt.

Verbindend besturen

Bij de begroting gaat het niet alleen om geld. Naast het op orde brengen van de financiën zet de gemeente zich ook in 2017 in voor het versterken van de gemeenschappen in de verschillende dorpen. Ook werkt de gemeente aan het stimuleren van de lokale economie. Daarnaast zijn er voor 2017 verschillende acties gepland op het gebied van duurzaamheid. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het oprichten van een investeringsmaatschappij. In de begroting is hiervoor financiële ruimte vrijgemaakt.