Nieuwe aula voor begraafplaats Tempel stap dichterbij


Publicatiedatum: 7 jul 2016Het opknappen van de aula op begraafplaats Tempel in Reeuwijk is al langdurig een wens van inwoners en de gemeenteraad. Brouwer de Koning uitvaartzorg BV heeft het initiatief genomen en aan de gemeente aangegeven mogelijkheden te zien om een nieuwe aula te bouwen en te exploiteren. Om dit mogelijk te maken tekenden de gemeente en het bedrijf op donderdag 7 juli 2016 een intentieovereenkomst.Waardig afscheid

Wethouder Kees Oskam: “Het doel van de gemeente is dat begraafplaats Tempel over een aula kan beschikken waar we op een waardige manier afscheid kunnen nemen van onze dierbaren. Het huidige gebouw is echt toe aan vernieuwing”. Namens Brouwer de Koning geeft directeur Wiro van der Werf aan dat de nieuwe aula een voorziening wordt waar een overledene kan worden opgebaard en verzorgd. Inwoners kunnen er 24 uur per dag naartoe. De aula biedt verder ruimte voor het houden van een uitvaartplechtigheid en voor condoleances.

Randvoorwaarde

Voor de begraafplaats Tempel spelen ook andere onderwerpen, zoals de wens om het parkeren te verbeteren, het verlichten van de entree en aanpassingen op de begraafplaats zelf. Om deze werkzaamheden goed in te passen heeft de gemeente aan landschapsarchitecte Ada Wille verzocht om een visie op te stellen. Deze visie is een randvoorwaarde voor de bouw van de nieuwe aula. Hieruit blijkt de voorkeur om het gebouw niet op dezelfde locatie te realiseren, maar meer centraal aan de voorkant van de begraafplaats. Bij het ontwikkelen en maken van de concretere plannen worden de omwonenden betrokken en geïnformeerd.

Gelijke behandeling

De gemeente vindt transparant werken belangrijk en wil marktpartijen gelijk behandelen. Daarom zijn de uitvaartondernemers uit de regio geïnformeerd over de wens voor het vernieuwen van de aula. Hierbij is hen gevraagd of ze belangstelling hadden om de aula te ontwikkelen en exploiteren. Brouwer de Koning is als enige ingegaan op dit verzoek.

Sinds 2008

Ook raadslid Lizette Visscher-de Frankrijker (VVD) is verheugd met de intentieovereenkomst. Ze nam in 2008 het initiatief voor het renoveren van de aula op begraafplaats Tempel.