Snoeiafval scheiden tegen kanker


Publicatiedatum: 22 jun 2016Heeft u een taxushaag? En wilt u dat de baccatine in het snoeisel van uw haag gebruikt wordt om kanker te bestrijden? Aarzel dan niet en breng uw taxussnoeisel tussen 15 juni en 31 augustus naar het afvalbrengstation aan de Portugalweg 6 in Bodegraven.De taxushaag, een heg met naalden en rode besjes, staat in menig tuin in Nederland. In de jonge twijgen zit baccatine. Dit is een belangrijke basisgrondstof voor chemotherapie. Eén kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapiebehandeling. Snoei uw taxus tussen 15 juni en 31 augustus. In die periode is de concentratie baccatine namelijk het hoogst.

Zo doet u mee

Vang tijdens het snoeien de jonge, groene scheuten op met een doek of zeil. De scheuten zijn bruikbaar voor nieuwe medicijnen, het andere groenafval van de taxushaag niet. Lever de jonge, groene scheuten in op het afvalbrengstation. Ze worden vervolgens verwerkt als grondstof voor chemotherapie. Bovendien krijgt de gemeente voor elke ingezamelde kuub taxussnoeisel vijftig euro. Dat geld gaat naar KWF Kankerbestrijding. Vorig jaar hebben we in Nederland 2600 chemokuren aan taxussnoeisel ingezameld. Dat aantal willen we dit jaar verdubbelen! Doet u mee?

Afvalbrengstation

Het afvalbrengstation aan de Portugalweg 6 in Bodegraven is geopend op: • Maandag, woensdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur • Zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur De gemeente Bodegraven-Reeuwijk doet samen met zo’n 185 andere gemeenten mee aan de landelijke actie ‘Vergroot de Hoop en verklein de kanker’. Kijk voor meer informatie over de actie op www.vergrootdehoop.nl of facebook.com/vergrootdehoop.