Centrale Raad van Beroep doet uitspraak over hulp bij het huishouden


Publicatiedatum: 20 jun 2016Op 18 mei 2016 deed de Centrale Raad van Beroep (CRvB) voor het eerst uitspraak over huishoudelijke hulp onder de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015. Beslist is dat hulp bij het huishouden onder de Wmo 2015 valt. Gevolgen uitspraak Centrale Raad van Beroep

Het gevolg van de eerste uitspraken, die de CRvB op 18 mei 2016 heeft gedaan en gepubliceerd, is dat Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, erop toeziet dat gemeenten zich houden aan de regels voor huishoudelijke hulp.

Situatie Bodegraven-Reeuwijk

Het college heeft met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 besloten hulp bij het huishouden als maatwerkvoorziening te blijven aanbieden. Wel heeft een wijziging van het beleid plaatsgevonden als het gaat over de omvang van indicaties.

Beleid Bodegraven-Reeuwijk voldoet aan regels

Het beleid van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk voldoet op belangrijke punten aan de gestelde regels:

door hulp bij het huishouden als voorziening onder de Wmo 2015 aan te bieden
doordat het mogelijk is af te wijken van standaardnormen als de persoonlijke situatie van de inwoner daarom vraagt.
Onderbouwing standaardnormen verbeteren

Wel besteedt het college aandacht aan de (algemene) opmerking van de CRvB om de onderbouwing van de standaardnormen te verbeteren. Het college volgt daarom de communicatie vanuit VWS en VNG nauwgezet en beraadt zich op een aanpak om tot die verbeterde onderbouwing te komen. Het college hecht eraan om hierbij aan te geven dat de uitspraak van de CRvB, in afwachting van de nadere onderbouwing van de standaardnormen, geen gevolgen heeft voor ons gemeentelijk beleid.