Gemeente neemt maatregelen voor stimuleren woningmarkt


Publicatiedatum: 7 jun 2016Op 25 mei 2016 stelde de gemeenteraad de nota Fonds Volkshuisvesting vast, een uitwerking van enkele bepalingen in de nieuwe woonvisie Bodegraven-Reeuwijk.
In deze nota is vastgelegd dat minimaal 20% van een nieuw woningbouwproject bestemd wordt voor sociale huur. Ook worden er maatregelen voorgesteld om de woningmarkt te stimuleren.
20% sociale huurwoningen

De vraag naar sociale huurwoningen neemt toe. Dat komt onder meer door een toename van de groep huurders en vergunninghouders, vluchtelingen met een verblijfstatus.
De gemeente heeft daarom besloten dat bij nieuwe woningbouwprojecten minimaal 20% als sociale huurwoning wordt gerealiseerd. “Hiermee houden we het huidige aandeel sociale huurwoningen in het totale woningenbestand op peil”, aldus wethouder Dirk-Jan Knol.

Stimuleren woningmarkt

Het college vindt het daarnaast belangrijk om de woningmarkt te stimuleren. Diverse maatregelen moeten hiertoe leiden:

starters houden de mogelijkheid om hun eerste woning te financieren via een Starterslening;
de gemeente kan in bepaalde situaties woningeigenaren helpen hun restschuld te financieren bij verhuizing;
ouderen kunnen hulp en advies krijgen bij aanpassingen aan hun huidige woning of bij verhuizen door middel van een wooncoach of een Blijverslening.
Het college wil daarnaast doorstroming op de huurmarkt stimuleren door bij een verhuizing van een sociale huurwoning naar een vrije sector huurwoning de bewoner de tijd te geven om te wennen aan de hogere huur via subsidie. Ook is er een fonds in het leven geroepen om de eerste kosten van projecten in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap voor te financieren.

Het college beoogt hiermee in te spelen op de vraag vanuit de samenleving. Genoemde maatregelen worden nu verder uitgewerkt.