Bodegraven-Reeuwijk boos over communicatie rond A12


Publicatiedatum: 31 jan 2017Sinds vrijdag 23 december 2016 is de maximumsnelheid op de A12 ter hoogte van knooppunt Gouwe tot Reeuwijk verhoogd van 120 naar 130 kilometer per uur. Dit geldt voor beide richtingen. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is hierover niet rechtstreeks door Rijkswaterstaat geïnformeerd en is daar boos over.
Gezondheid inwoners

In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk wonen inwoners op korte afstand van de rijksweg A12. De gemeente maakt zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid van hun inwoners. De luchtkwaliteit gaat achteruit en inwoners klagen over toegenomen geluidsoverlast. Samen met de gemeente Gouda diende Bodegraven-Reeuwijk enige tijd geleden al een zienswijze in op eerdere verkeersbesluiten van Rijkswaterstaat. Deze besluiten gingen over verhoging van de snelheid van 120 naar 130 kilometer en het permanent openstellen van de spitsstrook. Bodegraven-Reeuwijk tekende daarna ook beroep aan. De Rechtbank was in beide gevallen van oordeel dat het beroep ongegrond was.

Communicatie door Rijkswaterstaat

Bodegraven-Reeuwijk betreurt in hoge mate dat Rijkswaterstaat bij dit ingrijpende besluit niet de moeite heeft genomen om haar bij het besluit te betrekken. Er was wel gepubliceerd in de Staatscourant en op een landelijke website, maar dit vindt de gemeenten ruim onvoldoende. De gemeente heeft Rijkswaterstaat nu per brief verzocht om in dergelijke situaties rechtstreeks met hen te communiceren en niet alleen via landelijke communicatiemiddelen. Bodegraven-Reeuwijk heeft de brief ook gestuurd aan de fracties in de Tweede Kamer.