Wisselbaan voor de Coentunnel blijft tijdelijk langer open bij laaghangende ochtendzonNieuw: Pagina | Rijkswaterstaat

Wisselbaan voor de Coentunnel blijft tijdelijk langer open bij laaghangende ochtendzon

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 31 januari 2017- Laatste update: 31 januari 2017 17:09 uur

De afgelopen maanden zijn er verschillende ongevallen geweest, waarbij automobilisten tegen de slagboom voor de gesloten wisselstrook van de Coentunnel aanreden.

De oorzaak van deze aanrijdingen is hoogstwaarschijnlijk de laaghangende ochtendzon bij een heldere lucht, die een verblindend effect kan hebben.

Wisselbaan langer open

Om op korte termijn nieuwe ongevallen te voorkomen, is een tijdelijke maatregel getroffen. De laaghangende zon is alleen op heldere dagen in de ochtend een probleem. Tijdens dit soort dagen is vanaf nu de slagboom, en dus de wisselstrook, geopend totdat de zon hoog genoeg staat en het zicht niet meer belemmert (op alle dagen van de week, tot uiterlijk 12.00 uur). Als het niet noodzakelijk is (geen laaghangende, heldere zon) dan is de wisselstrook zoals normaal op werkdagen alleen tijdens de ochtendspits geopend en blijft het in de weekenden gesloten.

Langetermijnoplossing

Om de slagboom te allen tijde goed zichtbaar te houden, is al extra ledverlichting aangebracht en een plaat op de slagboom bevestigd zodat het zichtvlak groter is. Het effect van deze maatregelen was nog niet toereikend. Medio mei 2017 worden de belijningen in de weg aangepast en meer contrast in de bebording aangebracht. Naar verwachting helpt dit automobilisten ook tijdens verminderd zicht om al eerder geattendeerd te worden op de naderende gesloten wisselstrook. Zodra deze aanpassingen uitgevoerd zijn, komt de tijdelijke maatregel te vervallen.