Einde aan Arnhems uitsterfbeleid voor coffeeshops


Einde aan Arnhems uitsterfbeleid voor coffeeshopsIn Arnhem is ruimte voor elf coffeeshops. Het uitsterfbeleid dat gericht was op maximaal acht coffeeshops, komt te vervallen. Coffeeshops mogen verspreid over de stad komen, mits ze voldoen aan de vestigingseisen die zorgen voor voldoende spreiding en overconcentratie voorkomen. Dit staat in het voorgenomen coffeeshopbeleid dat burgemeester Staal vandaag presenteerde.
Een gevolg van het afschaffen van het uitsterfbeleid is dat exploitanten een beheerder op hun vergunning kunnen bijschrijven. Om te voorkomen dat de coffeeshopmarkt een gesloten markt blijft waarin vergunningen verhandeld kunnen worden en exploitanten tot in lengte van jaren een coffeeshop kunnen beheren, krijgen exploitanten een vergunning voor zes jaar. Na zes jaar kunnen geïnteresseerden zich melden en wordt door loting bepaald wie als eerste een aanvraag mag indienen. Zo ontstaat een transparant en eerlijk systeem dat voor iedereen een kans biedt een vergunning aan te vragen. De huidige exploitanten krijgen als overgangsregeling nog eenmaal een vergunning voor zes jaar. Hiermee krijgen zij voldoende tijd om gedane investeringen terug te verdienen.

Vestigingseisen

Met het nieuwe beleid wordt ook losgelaten dat coffeeshops in drie aangewezen gebieden kunnen worden gevestigd. Het beleid bevat vestigingseisen als kader voor het vaststellen van locaties. Deze vestigingseisen geven bijvoorbeeld regels voor afstand van coffeeshops ten opzichte van elkaar waardoor overconcentratie zoals nu in St. Marten/ Klarendal het geval is, wordt tegengegaan. 

Achterdeurproblematiek

Het coffeeshopbeleid beschrijft de regels voor coffeeshops. Het gaat dus niet over regulering van hennepteelt en de zogenaamde "achterdeurproblematiek". De bestrijding van illegale hennepkwekrijen blijft een speerpunt. De burgemeester is net als het college en de gemeenteraad van mening dat er een oplossing moet komen voor de achterdeurproblematiek. Daarom is aansluiting gezocht bij het manifest "Joint Regulation" en het VNG-rapport: "Het failliet van het gedogen". Arnhem staat open voor een experiment met gereguleerde wietteelt als daarvoor door de landelijke politiek een mogelijkheid wordt geboden.

Het opstellen van coffeeshopbeleid is de bevoegdheid van de burgemeester. Voor de burgemeester het beleid vaststelt, geeft hij de gemeenteraad de gelegenheid hun opvatting kenbaar te maken.
Volg ons op
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Linkedin
Volg ons via onze RSS-Feed
Meld u aan voor de ArnhemMail