Locatie De Stuw stroomt leeg per 1 april 2017


7 februari 2017
Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heeft de gemeente laten weten dat locatie De Stuw per 1 april 2017 leegstroomt. Tot 1 mei 2018 neemt het COA deze locatie in leegstandsbeheer. In overleg met het COA is besloten om de huidige bewoners met een status in De Stuw te blijven huisvesten totdat zij een woning krijgen toegewezen. Het gaat hierbij om 11 personen. De gemeente maakt hierover afspraken met het COA.
Instroom lager dan verwacht
In 2016 is er een overeenkomst met het COA gesloten om De Stuw als aanvullende opvang (AVO) te gebruiken vanwege de hoge instroom van vluchtelingen. Het afgelopen jaar is de instroom van asielzoekers in Nederland echter veel lager geweest dan verwacht. Daarom heeft heft COA eind 2016 besloten om de opvangcapaciteit op locaties gespreid af te schalen. Dit betekent dat op locaties het aantal opvangplekken wordt teruggebracht. Mocht de instroom van asielzoekers weer toenemen, dan kan het COA de niet gebruikte opvangplekken snel in gebruik nemen. Daarom heeft het COA besloten om een deel van haar locaties te sluiten en in leegstandsbeheer te nemen.
COA neemt De Stuw in leegstandsbeheer
Voor De Stuw betekent dit dat de locatie per 1 april 2017 leegstroomt. Het COA neem De Stuw tot en met 1 mei 2018 in leegstandsbeheer. De digitale infrastructuur van de locatie wordt verwijderd, maar het meubilair blijft wel aanwezig. De exploitant dient zich volledig te houden aan de met hem gemaakte afspraken zoals onder andere het  24/7 aanwezig zijn van een beheerder. Als de instroom van asielzoekers weer sterk stijgt en de bedden weer nodig zijn heeft het COA zes weken nodig om de locatie weer te activeren. Als dit zich voordoet, vindt er in die periode uiteraard ook afstemming met de gemeente plaats.
Woningen voor statushouders
De gemeente heeft, voor de eerste groep die in oktober 2015 aankwam in de Boog, toegezegd dat deze personen- indien zij dit wilden - in de gemeente gehuisvest kunnen worden. Het leegstromen van de locatie heeft op deze afspraak geen invloed.
Het toewijzen van woningen is een dynamisch proces. De verwachting is dat er op 1 april 2017 nog voor 11 personen geen woning beschikbaar is. Gedurende die tijd blijven zij woonachtig in De Stuw. De verwachting is dat dit maximaal twee maanden duurt.
Een aantal personen vanuit die eerste groep heeft nog geen verblijfsvergunning. Deze mensen verhuizen naar een andere COA-locatie. Uiteraard met de toezegging dat als zij een status krijgen, en ze dit wensen, ze in Krimpen gehuisvest kunnen worden.
Vrijwilligers
Vanaf het eerste moment dat we wisten dat we asielzoekers zouden huisvesten hebben we een beroep gedaan op vrijwilligers. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds een grote groep vrijwilligers betrokken. Deze groep heeft een grote toegevoegde waarde bij de integratie van de statushouders in onze gemeente. Hoewel de locatie leegstroomt, willen we de (huidige) vrijwilligers vragen om hun inzet te continueren.