Drie mannen aangehouden voor serie vernielingen


Drie mannen aangehouden voor serie vernielingen

Laatste update:
08-02-2017 | 10:01

Warnsveld, Zutphen - De politie heeft afgelopen week drie mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een lange serie vernielingen op twee adressen in Warnsveld en Zutphen. Het betrof voornamelijk vernielingen aan auto's, en ook enkele vernielingen aan woningen.

Een 37-jarige man uit Hardenberg wordt ervan verdacht alle vernielingen te hebben gepleegd. Een 48-jarige man uit Baak en een 62-jarige man uit Warnsveld worden ervan verdacht opdracht te hebben gegeven om de vernielingen te plegen.

De vernielingen zijn gepleegd op twee verschillende adressen. De meeste vernielingen, 16 in totaal sinds eind september, zijn gepleegd aan de Scheerdershof in Warnsveld. Aan de Braamkamp in Zutphen zijn daarnaast ook vier vernielingen gepleegd, in november en december. De aanleiding voor de
vernielingen aan de Scheerdershof ligt in een burenconflict. Aan de Braamkamp ligt een familiekwestie ten grondslag aan de vernielingen. Behalve de overeenkomst qua verdachten is er verder geen verband tussen beide conflicten.

In de meeste gevallen ging het om leksteken van autobanden en vernielen van autoruiten. Ook is bijvoorbeeld verf tegen een woning gegooid.

Politieonderzoek

De gedupeerden deden steeds aangifte van de vernielingen en de politie stelde een onderzoek in. Mede dankzij onopvallend posten en ook technische hulpmiddelen kwam er zicht op de verdachten.

De man uit Hardenberg die wordt verdacht van het plegen van de vernielingen is in de nacht van zondag op maandag 30 januari rond 05.00 uur aangehouden aan de Scheerdershof, door agenten in burgerkleding. Zeer waarschijnlijk stond hij net op het punt opnieuw een vernieling te plegen. Toen de
agenten zich kenbaar maakten als politie probeerde de man nog weg te komen, maar werd snel achterhaald en onder controle gebracht door de agenten. Hij bleek een stuk gereedschap in zijn bezit te hebben waarmee autobanden lek gestoken kunnen worden.

De andere twee verdachten zijn op 1 februari aangehouden. De drie verdachten zijn na verhoor en na enkele dagen hechtenis heengezonden, maar hebben alle drie een contact- en locatieverbod opgelegd gekregen. Ze mogen geen contact hebben met bepaalde betrokkenen en mogen niet bij de betrokken
woningen komen.

De politie maakt proces-verbaal op tegen de drie mannen, die zich op een later tijdstip voor de rechter zullen moeten verantwoorden.



2016611272