Grootschalig rechercheonderzoek naar acquisitie- en incassofraude


Grootschalig rechercheonderzoek naar acquisitie- en incassofraude

Laatste update:
08-02-2017 | 17:02

Oost-Nederland - In een grootschalig rechercheonderzoek naar incassofraude heeft de politie vandaag op verschillende plaatsen in Nederland beslag gelegd op administratie en gegevensdragers. Aanhoudingen zijn nog niet verricht.

Het onderzoek werd recent opgestart naar aanleiding van binnengekomen informatie (onder andere vanuit Belgie) alsmede door aandacht in het programma Radar.
Daarbij bleek dat er op grootschalige wijze incassofraude werd gepleegd over een periode van januari 2015 tot en met januari 2017. Meerdere inwoners van Nederland en Belgie werden zo via onterechte automatische incasso's gedupeerd. De automatisch geincasseerde geldbedragen, naar schatting
enkele miljoenen Euro's op jaarbasis, werden grotendeels naar het buitenland doorgesluisd. De slachtoffers werden vaak vanuit callcenters in het buitenland benaderd.

Beslag gelegd

Rechercheurs van de politie bezochten onder leiding van het Openbaar Ministerie onder andere adressen in Arnhem, Dieren en Zutphen om beslag te leggen op gegevensdragers en administratie. Daarnaast werden banktegoeden en luxegoederen zoals twee personenauto's en camper in beslag genomen.

Aanhoudingen later

Het onderzoek zal zich voorlopig bezighouden met het vergaren van informatie uit de in beslag genomen administratie en gegevensdragers. Pas daarna zijn aanhoudingen te verwachten.

Hangende het onderzoek worden voorlopig geen aanvullende mededelingen gedaan.