Agenda - Promotie Dhr.drs. Björn K. Stessel

10 feb 14:00 Promotie Dhr.drs. Björn K. Stessel Promotores: prof.dr. W. Buhre; prof.dr. B. Joosten

Co-promotor: dr. A.H. Gramke “Patient centred care after day surgery: scope for improvement”

Trefwoorden: dagbehandeling, pijnbestrijding, operaties

Op dit moment wordt meer dan de helft van alle operaties via dagbehandeling uitgevoerd. Veel patiënten denken dat een dagbehandeling gepaard gaat met een spoedig herstel. Uit dit onderzoek blijkt echter dat op de vierde dag na de operatie gemiddeld slechts 17% van de patiënten al goed hersteld is en bijna de helft van de patiënten een slechte kwaliteit van herstel vertoont. Bij bepaalde typen van operaties blijkt een goed herstel nog veel minder vaak voor te komen: na een galblaasoperatie of een kijkoperatie van de knie is bijna geen enkele patiënt goed hersteld op de vierde dag. Ook blijkt meer dan 55% van de patiënten matige tot ernstige pijn te hebben, ondanks pijnbestrijding. In het tweede deel van deze studie is geprobeerd manieren te vinden om de pijnbestrijding van dagbehandeling te verbeteren:

Er is een model verbeterd om te voorspellen of patiënten al dan niet veel pijn gaan hebben na dagbehandeling.

Er is aangetoond dat respectievelijk 10% en 20% van de patiënten met matige tot ernstige pijn hun pijnmedicatie niet of slechts soms gebruikte.

Er is gekeken of er alternatieven zijn voor paracetamol en non-steroidal inflammatory drugs (brufen, voltaren etc.) voor pijnbestrijding thuis na dagbehandeling.