Product tegen jeuk goed alternatief voor corticosteroïden bij eczeem


Product tegen jeuk goed alternatief voor corticosteroïden bij eczeem

's-HERTOGENBOSCH, 20170223 -- ‘Veel mensen krijgen bij eczeem eenvoudigweg een corticosteroïdenzalf voorgeschreven van de huisarts, maar dat is een agressief middel voor de lange termijn,’ aldus Vincent van der Meer, productontwikkelaar bij Principelle. Het bedrijf ontwikkelde een zalf die nu een goed alternatief blijkt te zijn voor corticosteroïdenzalf.

Corticosteroïden zijn stoffen die het menselijk lichaam zelf ook produceert, dus men gaat er over het algemeen van uit dat het geen kwaad kan. Het hormoon cortisol is bijvoorbeeld ook een corticosteroïde. Een overdaad van hormonen – of andere corticosteroïden – kan echter een schadelijk effect hebben. Zeker als het lokaal in hoge concentraties wordt aangebracht, bijvoorbeeld op de huid met een zalf. Door de zalf wordt de eczeemplek snel rustiger, maar tegelijkertijd wordt de huid dunner en gevoeliger voor beschadigingen. Bij langdurig gebruik kan die bijwerking permanent worden.

‘Begrijp me niet verkeerd: corticosteroïden werken als een trein. Maar ze zijn vooral gemaakt voor een kortetermijnbehandeling bij acute problemen, terwijl eczeem een langetermijnprobleem is en een langdurige behandeling nodig heeft,’ beredeneert Van der Meer.

‘Celan, de zalf die wij hebben ontwikkeld, is ontdekt door een onderzoeker van het UMC Utrecht. Hij is gespecialiseerd in bioactieve extracten uit de natuur of, anders gezegd, enzymen en andere plantaardige stoffen.’ Zijn bevindingen zijn geïnspireerd door historische schriften over medische bevindingen uit oud-Azië en het Inca-tijdperk. Enkele jaren geleden combineerde de onderzoeker een aantal stoffen waarvan hij eerder al had aangetoond dat ze een positief effect hebben op de immuunrespons, die ervoor zorgt dat de huid rood wordt, opzwelt, jeukt of pijn doet. De zalf is oorspronkelijk ontwikkeld tegen jeuk, pijn en irritatie van de huid en wondranden. ‘Nu krijgen we signalen dat het middel ook werkt bij een chronische aandoening als eczeem, dus het kan een veiliger alternatief voor corticosteroïdenzalf zijn. We willen dit natuurlijk tot op de bodem uitpluizen en met klinisch onderzoek onderbouwen.’

Weinig huisartsen staan open voor producten die natuurlijke ingrediënten bevatten omdat het al snel gezien wordt als homeopathisch. ‘Het woord homeopathisch heeft echter een andere betekenis, namelijk dat er extreem verdunde oplossingen gebruikt worden, zo verdund dat het lastig is om de werkzaamheid ervan aannemelijk te maken. Onze producten bevatten hogere concentraties van natuurlijke extracten. Tevens is van die extracten allemaal aangetoond dat ze effectief zijn.’ Celan staat geregistreerd als medisch hulpmiddel en wordt, afhankelijk van de zorgverzekeraar, vergoed. ‘Maar het product is gewoon bij bol.com verkrijgbaar, dus de patiënt kan ook zelf het initiatief nemen,’ aldus Van der Meer.

Principelle roept op om ervaringen in te sturen na het gebruiken van Celan om zo te inventariseren of een uitgebreider klinisch onderzoek nuttig is, en om het voorschrijven van producten met (meer) natuurlijke extracten bekender te maken in de huisartsenkring.