OM eist vier jaar gevangenis voor deelname aan gewapende strijd


23 februari 2017 - Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Rotterdam tegen een 41-jarige man een gevangenisstraf van vier jaar geeist vanwege deelname aan de gewapende strijd in Syrie.

De officier van justitie van het Landelijk Parket ziet voldoende bewijs in het strafdossier dat de verdachte zich in 2015 heeft aangesloten bij een terroristische strijdgroep in Syrie. In december van dat jaar keerde hij terug naar Turkije en werd hij dat land uitgezet naar Nederland.

Foto's

Op zijn Facebook profiel zijn ook foto's van de man aangetroffen, waarop hij poseerde met zware wapens. Op een van de afbeeldingen ligt hij op bed met in zijn hand een groot wapen en voor hem een grote hoeveelheid handgranaten.

Alle activiteiten van de verdachte waren volgens het OM gericht op zijn aansluiting bij de gewelddadige strijd in Syrie. "De gewelddadige jihadisten in het strijdgebied hebben de idealen van vrijheid en gelijkheid die door veel Syrische burgers werden gekoesterd na de start van de Arabische
lente gekaapt. Deze idealen zijn in het strijdgebied in Syrie en Irak wellicht verder weg dan ooit geweest , aldus de officier van justitie in het requisitoir.

De officier benadrukte dat in deze gewelddadige jihadistische strijd dagelijks velen op gruwelijke wijze om het leven komen. Daarnaast heeft de strijd ook een ontwrichtend effect op onze samenleving, doordat die zich meer en meer verplaatst naar onze Westerse wereld met aanslagen zoals in
november 2015 in Parijs en in maart 2016 in Brussel.

De rechtbank doet 21 maart uitspraak.

Deel dit op

*