Rotterdam bindt strijd aan met immorele incassopraktijken

Persbericht ChristenUnie-SGP Rotterdam - 23 februari 2017

Rotterdam bindt strijd aan met immorele incassopraktijken

Er moet meer oog komen voor het menselijk leed achter schulden, daarvoor pleit de ChristenUnie-SGP in Rotterdam. Raadslid Setkin Sies doet elf voorstellen voor een socialer incassobeleid in Rotterdam. Dat is echter geen pleidooi voor een soft beleid: “Schulden moeten nog steeds worden terugbetaald maar er moet wel een einde komen aan agressieve methoden die stadsgenoten alleen maar verder in de schulden helpen. We moeten mensen beschermen tegen immorele bedrijfjes die grof geld verdienen aan de tragische situatie van duizenden Rotterdammers. Als het nodig is slepen we ze desnoods voor de rechter, dit moet gewoon ophouden.”

In Rotterdam hebben maar liefst 28.000 huishoudens problematische schulden. Los van de vraag of betalingsachterstanden zijn ontstaat door eigen toedoen of niet, hebben schulden een enorme impact op huishoudens. Financiële onzekerheid leidt geregeld tot stress en het niet langer openmaken van de post uit angst voor nieuwe rekeningen die niet betaald kunnen worden. Samen met snel oplopende incassokosten kan een kleine schuld op deze manier in korte tijd oplopen tot een ogenschijnlijk uitzichtloze financiële situatie. Vicieuze cirkel

Wetenschappelijk onderzoek (zie o.a.: psychologie van de schaarste) wijst erop dat mensen met schulden onvoldoende in staat zijn om zelf deze keten van alsmaar toenemende schulden te doorbreken. Incassotrajecten houden hier nog onvoldoende rekening mee. “Terecht proberen schuldeisers hun geld te innen maar op het moment dat er geen rekening wordt gehouden met de situatie en betaalmogelijkheden van de persoon in kwestie dan raken deze kwetsbare stadsgenoten van de regen in de drup.”, aldus Sies.

De ChristenUnie-SGP vindt het onbegrijpelijk dat veel incassobureaus nog steeds agressieve methoden hanteren. Het is zeker niet de meest effectieve manier voor schuldeisers om hun geld te innen en het zorgt voor onnodig veel leed achter duizenden Rotterdamse voordeuren.

Sociaal incasseren

De ChristenUnie-SGP pleit daarom – door middel van een initiatiefnota – voor de introductie van sociaal incasseren. Dit is een incassobeleid waarbij wordt gezocht naar manieren om de schuldenaar weer overeind te helpen, zodat er weer een betaling kan plaatsvinden. Zo wordt de vicieuze cirkel van alsmaar toenemende schulden doorbroken en zoeken betrokken partijen gezamenlijk naar een constructieve oplossing. Sies: “We ontslaan mensen zeker niet van hun verantwoordelijkheid om met hun schulden aan de slag te gaan en beter te leren budgetteren. Onderzoek toont echter aan dat men soms een helpende hand nodig heeft om uit de schulden te komen en die willen wij graag bieden.”

In eerste instantie wil de ChristenUnie-SGP dat de gemeente Rotterdam sociaal incasseren gaat invoeren, bijvoorbeeld bij het innen van achterstallige belastingen. “We hopen echter ook dat andere schuldeisers in Rotterdam het voorbeeld van de gemeente volgen en meer oog krijgen voor de mens achter de schulden.”