Calamiteitenoefening Noordtunnel A15 | Rijkswaterstaat

Calamiteitenoefening Noordtunnel A15

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 03 maart 2017- Laatste update: 03 maart 2017 16:21 uur

Op zaterdagochtend 4 maart vindt in de Noordtunnel op de A15 een calamiteitenoefening plaats. De oefening veroorzaakt hinder voor het wegverkeer en kan door het gebruik van de luidspreker in de tunnel in de wijken rond de tunnel merkbaar zijn.

Hinder wegverkeer

Vanwege de oefening is de Noordtunnel in de A15 bij Alblasserdam in beide richtingen afgesloten van 03.00 uur tot uiterlijk 08.00 uur. Weggebruikers kunnen gebruikmaken van de Brug over de Noord. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie en borden langs en boven de weg in de gaten te houden.

Zichtbaarheid oefening

De oefening vindt plaats in de tunnelbuis. Een deel van de oefening is mogelijk zichtbaar voor de ingangen van de Noordtunnel doordat hulpdiensten daar plaatsnemen. Rijkswaterstaat roept weggebruikers die de oefening passeren op de aandacht bij de weg te houden en de snelheid aan te passen.

Oefening

De oefening draait om de samenwerking tussen de partijen en om te testen of de werkwijze en procedures bij de bestrijding van een incident in de tunnel voldoende bekend zijn en goed worden toegepast. De uitkomsten van de oefening worden gebruikt om de calamiteitenbestrijdingsplannen en de procedures waar nodig te optimaliseren. Een oefening als deze is, per veiligheidsregio, iedere 4 jaar wettelijk verplicht.

Calamiteitenoefeningen zijn belangrijk om gezamenlijk gesteld te staan op het moment dat er zich daadwerkelijk een calamiteit voordoet. Aan de oefening wordt deelgenomen door Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, gemeente Alblasserdam en de Politie.

Informatie Noordtunnel

De Noordtunnel is de tunnel in de autosnelweg A15 onder de rivier de Noord en verbindt de Alblasserwaard met Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht. De Noordtunnel is geopend in 1992. De tunnel vervangt sindsdien grotendeels de Brug over de Noord. Die brug, waarover tegenwoordig de N915 loopt, is in gebruik voor lokaal verkeer.