Link-16 (modificatiepakketten)

Met mijn brief van 31 oktober 2000 (Kamerstuk 27 487, nr. 1) informeerde ik u over de Nederlandse behoefte aan 108 Link-16 systemen met een optie op 30 systemen. Het gaat om modificatiepakketten en vliegtuigapparatuur voor de F-16 vliegtuigen van de Koninklijke luchtmacht, alsmede grondapparatuur. Deze behoefte is sindsdien ongewijzigd gebleven. Hierbij informeer ik u over de gecombineerde(voor)studie en verwervingsvoorbereiding van de modificatiepakketten.

Inleiding

Productaspecten

Link-16 wordt de Navo-standaard voor elektromagnetische communicatie via tactische datalinks tussen sensoren, hoofdkwartieren en wapenplatforms. De modificatie voorziet in de inbouw van Link-16 componenten in de F-16 en in aanpassing van bestaande vliegtuigcomponenten om de werking van Link-16 mogelijk te maken. Tevens worden enkele componenten vervangen om in het kader van interoperabiliteit en doelmatigheid binnen het 'Multi-National Fighter Programme' (MNFP) op dezelfde standaard te blijven als Amerikaanse, Deense, Noorse, Belgische en Portugese F-16 vliegtuigen. Eveneens uit doelmatigheidsoogpunt wordt de inbouw van de modificatiepakketten gecombineerd met het instandhoudingsprogramma 'Pacer Amstel', waarbij de Koninklijke luchtmacht een deel van de F-16 vloot voor haar rekening neemt en Fokker Services te Woensdrecht een ander deel.

Tijdaspecten

Het contract wordt dit voorjaar in MNFP-verband getekend. Eind 2002 wordt de proefmodificatie afgerond. In de periode 2003 - 2007 worden de modificatiepakketten ingebouwd. Begin 2004 wordt de benodigde M3-vliegtuigsoftware geladen in de eerste gemodificeerde vliegtuigen.

Financiële aspecten

Het taakstellende projectbudget bedraagt fl. 257,8 miljoen (prijspeil 2000), waarvan fl. 155,3 miljoen voor de modificatiepakketten en de overige fl. 102,5 miljoen voor de vliegtuig- en grondapparatuur.

Tot slot

Ik ben voornemens om, eventueel na overleg met u, een contract te sluiten met de Amerikaanse overheid voor de verwerving van 108 modificatiepakketten. Over de eventuele verwerving van 30 additionele modificatiepakketten, alsmede over de verwerving van vliegtuig- en grondapparatuur zult u naar verwachting in 2003 worden geïnformeerd met een aanvullende B/C/D-brief.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

H.A.L. van Hoof