Voortzetting deelproject "Groot Pantserwielvoertuig (PWV)"

Het project “Groot Pantserwielvoertuig” is een deelproject van het project “Vervanging pantservoertuigen M577 en YPR” en omvat de ontwikkeling van een groot gepantserd wielvoertuig voor gevechtsondersteunende taken, in binationaal verband met Duitsland. Dit voertuig wordt de “Boxer” genoemd.

In deze brief informeer ik u, zoals toegezegd in de achtste halfjaarrapportage van het deelproject PWV (Kamerstuk 26 396, nr. 48), over de manier waarop het deelproject door Defensie zal worden voortgezet. Dit betreft een keuze tussen ofwel de seriematige verwerving van de “Boxer”, of het voorzien in de behoefte aan grote pantserwielvoertuigen door te kiezen voor een alternatief.

Voor het pantserwielvoertuig zijn vijf voertuigvarianten voorzien: een commandovoertuig, een “battlefield damage repair” -voertuig, een gewondentransportvoertuig, een vrachtvoertuig en een genievoertuig. De totale behoefte omvat 257 pantserwielvoertuigen, waarvan voor de initiële serie van 200 voertuigen € 504 miljoen (prijspeil 2005) in de begroting is gereserveerd. De financiële onderbrenging van de overige 57 voertuigen is nog niet vastgesteld. Duitsland heeft behoefte aan 315 voertuigen, waarvan voor 200 voertuigen een budget is toegekend.

De serieprijs

Voor de besluitvorming over de voortzetting van het PWV-project is de hoogte van de serieprijs van groot belang. Zoals ik u onlangs in antwoorden op kamervragen heb gemeld (Kamerstuk 26 396, nr. 50) is de offerte voor de serieproductie van de Boxer op 14 november 2005 ontvangen. Ondanks dat de industrie beweerde dat er voor de Boxer een acceptabele serieprijs zou worden geoffreerd, acht ik de huidige serieprijs onbevredigend. Te meer daar zowel Duitsland als Nederland aanzienlijk hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Boxer. Bovendien zijn er thans twee potentiële ´lead customers´ voor de productie van de Boxer, waardoor de kans op een toekomstige aansluiting van andere landen toeneemt. Uit nader overleg met mijn Duitse ambtgenoot is gebleken dat deze visie wordt gedeeld door Duitsland.

Vervolg

Aangezien zowel mijn Duitse ambtgenoot als ik nog mogelijkheden zien om een betere serieprijs voor de Boxer te verkrijgen, ben ik voornemens de keuze voor de voortzetting van het PWV-project uit te stellen. OCCAR is verzocht de industrie mee te delen dat de serieprijs thans onbevredigend is en nadere prijsonderhandelingen te starten, teneinde voor beide landen alsnog een acceptabele serieprijs te bereiken. De offerten zullen worden beoordeeld door de gezamenlijke audit diensten. Voorlopig is voor Nederland een competitie met alternatieve kandidaten nog steeds een optie. Begin 2006 zal ik in overleg treden met mijn Duitse ambtgenoot over de voortgang van de onderhandelingen en de consequenties voor de keuze voor de voortzetting van het project.

Slot

Ik ben voornemens de keuze voor voortzetting van het PWV-project uit te stellen om de resultaten van de prijsonderhandelingen voor de serieproductie van de Boxer af te wachten. Voor 1 maart 2006 wordt u geïnformeerd over de stand van zaken daarvan. In het geval de voortzetting van het PWV-project met de Boxer niet haalbaar blijkt te zijn, zal ik u nader informeren over de voor de competitie geselecteerde alternatieven.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE