'Betastudenten moeten hun studie op scholen promoten'

Al jaren daalt het aantal betastudenten in Nederland. Dat is een bedreiging voor de innovatieve industrie. In een gastcollege aan een technische hogeschool in Rijswijk riep staatssecretaris Van Gennip de aanwezige techneuten in spe op hun studies te promoten op middelbare scholen.

Minder dan twintig procent van de Nederlandse jongeren met havo- of vwo-diploma kiest exact. Duitsland en Frankrijk scoren met ruim dertig procent een stuk hoger. Van Gennip – zelf natuurkundig ingenieur – gaf donderdag 2 november 2006 een gastcollege aan zo’n dertig studenten van de Academie voor Engineering, onderdeel van de Haagsche Hogeschool.

Adopteer een school

Nationale en internationale innovatieve bedrijven in Nederland vrezen voor een toekomstig tekort. “Adopteer een middelbare school of basisschool en vertel daar hoe leuk je studie is. Op die manier promoot je de betastudie. Zo zorgen we ervoor dat meer mensen exact kiezen”, aldus de staatssecretaris van Economische Zaken.

Zelfstandig ondernemen

Het percentage zelfstandig ondernemers moet ook in de exacte hoek omhoog, vindt Van Gennip. Ze was dan ook zeer te spreken over het project ‘Jong Ondernemen’ dat de eerstejaars op de Hogeschool uitvoeren. Paul Luijting, student aan de Rijswijkse Technische Hogeschool, introduceerde met zijn team vorig jaar de opvouwbare broodtrommel. “Door Jong Ondernemen ben ik enthousiast geraakt voor het ondernemerschap en hebben we dankzij het project een VOF.”