Hoe ondernemend is Nederland?

Persuitnodiging 13 december 2006

Ministerie van Economische Zaken
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
11 december 2006

Links en rechts wordt geroepen dat Nederland ondernemender moet worden.Maar hoe ondernemend zijn we eigenlijk? Is het werkelijk zo slecht gesteld met de ondernemersgeest van Nederlanders? Op woensdagmiddag 13 december wordt het duidelijk tijdens de Nationale OQ-test in de Fabrique in Utrecht. Staatssecretaris Bruno Bruins (OCW) doet mee aan de Nationale Ondernemers Quotiënt test. Later die dag reikt hij samen met staatssecretaris Karien van Gennip (EZ) de Leren Ondernemen Prijzen 2006 uit.

De Nationale OQ-test is een spel waarmee met wetenschappelijke nauwkeurigheid het OQ wordt gemeten van Nederlanders: ondernemers, werknemers, ambtenaren, thuiswerkers, studenten, scholieren en ook enkele Bekende Nederlanders. De test vindt plaats op een ganzenbord van 400 m⊃2; met 23 vakken. De deelnemers beantwoorden vragen, verdienen punten en mogen zich op het ganzenbord verplaatsen. Wie het eerst over de finish komt, is winnaar en de anderen zien waar ze staan.

De Nationale OQ-test is het voorprogramma van de uitreiking van de Leren Ondernemen Prijzen 2006. Welke scholen hebben de beste projecten om ondernemerschap te bevorderen uitgevoerd? Er wordt gestreden in de categorieën primair onderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en hoger onderwijs. In elke categorie wordt een prijs uitgeloofd van euro 5.000,- en ontvangt de winnaar de Leren Ondernemen award. De prijzen worden uitgereikt door de beide staatssecretarissen. De nominaties staan op www.lerenondernemen.nl. De Nationale OQ-test wordt georganiseerd door De Ondernemers BV (www.deondernemers.nl) in opdracht van het partnership Leren Ondernemen. De bijeenkomst vindt plaats van 14.00 – 16.00 uur in de Fabrique aan de Westkanaaldijk 7 in Utrecht.

Meer informatie
Margriet Niehof, woordvoerder OCW, op tel.nr. 070-4122615, m.a.f.niehof@minocw.nl of Gerard Westerhof, persvoorlichter EZ, op tel.nr.070-3797079 G.P.M.Westerhof@minez.nl. Voor meer informatie over de Nationale OQ-test kunt u contact opnemen met Ritzo ten Cate: 06 519 10 598, ritzo@deondernemers.nl