Benoeming Topambtenaren Rijksdienst

De ministerraad heeft op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) besloten tot een aantal voordrachten ter benoeming in de top van de Rijksdienst. Enkele van de voordrachten hangen mede samen met de invoering van de in het coalitieakkoord aangekondigde programma’s. Daarnaast wordt voorzien in een aantal ontstane vacatures. De voordrachten zijn tot stand gekomen op basis van de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst, en zijn deels voorbereid door het vorige kabinet.

Mr. R. (Roel) Bekker (60) wordt voorgedragen als programma-secretaris-generaal voor de vernieuwing van de rijksdienst. Dit is een nieuwe, tijdelijke functie die voortvloeit uit het coalitieakkoord. Hij zal leiding geven aan de uitvoering van het voorstel van de secretarissen-generaal ‘De verkokering voorbij’, dat zich richt op een kleinere en betere overheid. Het terugdringen van bureaucratie en het verminderen van administratieve lasten vallen hieronder. Dit zijn belangrijke onderdelen van het nieuwe kabinetsbeleid en van een nieuwe werkwijze van het rijk. De heer Bekker valt onder verantwoordelijkheid van de minister van BZK.
De heer Bekker heeft staats- en administratief recht gestudeerd. Eerder was hij onder meer plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), senior partner bij Twijnstra Gudde Management Consultants en sinds 1998 secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Drs. L. (Leon) A.M. van Halder (52) wordt voorgedragen als programma-directeur-generaal Wonen, Wijken en Integratie bij VROM. Hij zal de minister voor Wonen, Wijken en Integratie ondersteunen.
De heer Van Halder is sinds 2001 directeur-generaal Koninkrijksrelaties en Bestuur. Hij heeft veel ervaring opgedaan in het openbaar bestuur onder andere met het grote stedenbeleid. Hij werkte eerder bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Drs. M. (Marcel) P. van Gastel (54) wordt voorgedragen als programma-directeur-generaal Jeugd en Gezin bij het ministerie van VWS. Hij zal de minister voor Jeugd en Gezin ondersteunen. Daarnaast blijft Van Gastel directeur-generaal Maatschappelijke Zorg. Hij bekleedt deze functie sinds 2002.
De heer Van Gastel heeft sociologie gestudeerd. Hij heeft onder meer ervaring opgedaan als raadadviseur bij het ministerie van Algemene Zaken (AZ) met de portefeuille sociale zaken en werkgelegenheid en sociaal- en financieel-economisch beleid en als hoofdinspecteur bij het ministerie van Financiën.

Drs. G. (Geert) H.O. van Maanen (56) wordt voorgedragen als secretaris-generaal van het ministerie van VWS. De heer Van Maanen heeft economie gestudeerd. Hij is sinds 2003 secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat (VenW). Daarvoor was hij onder meer directeur-generaal Rijksbegroting en secretaris-generaal bij het ministerie van Financiën.

Drs. W. (Wim) Kuijken (54) wordt voorgedragen als secretaris-generaal van het ministerie van VenW. De heer Kuijken heeft vervoerseconomie gestudeerd. Hij is sinds 2000 secretaris-generaal bij het ministerie van AZ en was daarvoor secretaris-generaal bij het ministerie van BZK en gemeentesecretaris in Den Haag. In zijn nieuwe functie zal de heer Kuijken voorzitter van het SG-overleg blijven.

Drs. R. (Richard) van Zwol (42) wordt voorgedragen als secretaris-generaal van het ministerie van AZ. Hij is momenteel raadadviseur en plaatsvervangend secretaris-generaal op dit ministerie. Eerder werkte de heer Van Zwol bij het ministerie van BZK en van Financiën. Hij ondersteunde de minister-president in de afgelopen jaren op staatsrechtelijk en economisch gebied. Hij was secretaris van de (in)formateurs in 2003, 2006 en 2006/2007.

Drs. Chr. (Chris) P. Buijink (52) wordt voorgedragen als secretaris-generaal bij het ministerie van Economische Zaken. De heer Buijink heeft politicologie gestudeerd en was directeur-generaal Ondernemen en Innovatie bij EZ. Daarvoor was hij onder meer plaatsvervangend secretaris-generaal, plaatsvervangend directeur-generaal van de Buitenlandse Economische Betrekkingen, algemeen directeur van Senter en directeur Algemeen Technologiebeleid.

De voordrachten worden gedaan door minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in overeenstemming met de betrokken ministers. Benoemingen in de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst vinden plaats voor de duur van zeven jaar. Doorgaans vanaf het vijfde jaar wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden. Dit uitgangspunt is bij bovengenoemde voordrachten gehanteerd.

Alle benoemingen gaan rond 1 april 2007 in.