Commandant marechaussee blijft bestuursvoorzitter Frontex

De commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Minze Beuving, is herkozen tot voorzitter van de Raad van Bestuur van het EU-agentschap Frontex. Dit agentschap is belast met het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie. Luitenant-generaal Beuving is de eerste voorzitter van het Frontex-bestuur. Hij trad aan op 25 mei 2005. Door de herverkiezing is de commandant Koninklijke Marechaussee opnieuw aangesteld voor een periode van twee jaar.

Het Frontex-bestuur wordt gevormd door de hoofden van de grenspolitie van alle EU-lidstaten en die van Noorwegen, Zwitserland en IJsland. De Raad heeft tot doel namens de Europese Commissie toezicht op het agentschap te houden en richting te geven aan de ontwikkeling hiervan.

Frontex is formeel op 1 mei 2005 opgericht en zetelt in Warschau. Haar hoofdtaak is het beheren van de Europese buitengrenzen. Het agentschap is actief betrokken bij de analyse van informatiestromen en het uitvoeren van risicoanalyses betreffende migratiestromen. Verder biedt Frontex ondersteuning bij onder meer het coördineren van gezamenlijke internationale operaties, de opleiding van nationale grenswachten en het coördineren van de terugkeer van illegale immigranten.