Nederlandse militairen weg uit Bosnië

hoofdkwartier van EUFOR in Sarajevohoofdkwartier van EUFOR in SarajevoDe bijdrage van Nederland aan de vredesmacht in het begin jaren negentig door een oorlog geteisterde Bosnië-Herzegovina, zit er bijna op. In maart en april wordt het overgrote deel van het Hollandse contingent van EUFOR (European Force) naar ons land teruggehaald.

Ook de zeshonderd Britse militairen van EUFOR verlaten Bosnië. Dat heeft het Politiek en Veiligheidscomité van de Europese Unie op 27 februari besloten. De ministers van Defensie van de Europese Unie hebben dit vandaag in een bijeenkomst in het Duitse Wiesbaden bevestigd.

De European Force bestaat nu nog uit circa zesduizend militairen, onder wie 280 Nederlanders. EUFOR, opgericht in 2004, komt voort uit de Stabilization Force. Deze vredesmacht nam in 1996 de plaats in van de Implementation Force (IFOR). Die werd in 1995 na de vredesakkoorden van Dayton op de Balkan gestationeerd.

Door de inzet van IFOR, SFOR en EUFOR zijn de omstandigheden in Bosnië-Herzegovina genormaliseerd. Daarom wordt het aantal Nederlandse militairen daar teruggebracht. Er blijven negentig Nederlanders in Bosnië aanwezig. Ze gaan aan de slag binnen de te handhaven Liaison Observation Teams en in een nieuw regionaal LOT-coördinatiecentrum. Nederlanders blijven ook actief in het hoofdkwartier van EUFOR in Sarajevo en binnen de International Police Unit.