Dijksma: geen doorstart bestuur SIBA

Door de slechte financiële situatie en het slechte perspectief op verbetering van de onderwijskwaliteit is een doorstart van het bestuur van de SIBA-scholen onhaalbaar. Daarmee is het voortbestaan van de scholen van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (SIBA) onzeker. Het interimbestuur van de SIBA-scholen bekijkt op dit moment nog twee scenario’s: overname door een ander bestuur of sluiting. Een bestuur dat de SIBA-scholen wil overnemen moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mag het bestuur de afgelopen vijf jaar niet in opspraak zijn geweest op zowel bestuurlijk, onderwijskwalitatief als financieel vlak, en moeten er voldoende financiële reserves zijn om te investeren in de kwaliteit en om alle financiële problemen van SIBA te kunnen opvangen. Daarnaast kondigt staatssecretaris Dijksma aan binnen afzienbare tijd met een wetsvoorstel te komen dat aanvullende bevoegdheden regelt om in de toekomst sneller direct te kunnen ingrijpen in gevallen als deze. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

SIBA heeft drie scholen: El Faroeq Omar en Abraham El Khaliel zijn zeer zwak en de At Taqwa is een zwakke school. Door de slechte financiële situatie is er geen extra geld om te investeren in de verbetering van de kwaliteit. Dit is een belangrijke reden voor acht van de negen kandidaat-bestuursleden om niet aan te willen treden. Hierdoor is een doorstart van de SIBA-scholen onder een eigen bestuur niet mogelijk. Het interimbestuur voert momenteel gesprekken met overnamekandidaten en zal hierover tweede helft maart rapporteren aan het ministerie van OCW. Als blijkt dat dit niet gaat lukken, worden de scholen gesloten. De gemeente Amsterdam, de stadsdelen Noord, Zeeburg en Oost/Watergraafsmeer en het ministerie zullen samen met de Amsterdamse schoolbesturen zorgen dat de ongeveer 600 leerlingen in dat geval op een andere school komen en niet de dupe worden van deze situatie. Voor het personeel is bemiddeling beschikbaar opdat ze ergens anders aan de slag kunnen.

Eind 2005 hebben de Onderwijsinspectie en de Auditdienst een onderzoek gedaan bij de SIBA-scholen. Uit de onderzoeken bleek dat de situatie zeer ernstig is. In april 2006 heeft het toenmalige bestuur van SIBA na gesprekken met het ministerie van OCW besloten terug te treden en plaats te maken voor het huidige interimbestuur. Dit bestuur kwam bij het op orde maken van de jaarverslagen 2002 tot en met 2005 en de meerjarenbegroting tot de ontdekking dat de financiële positie zeer slecht is.