Uitreiking Joke Smitprijs door minister Plasterk

Op Internationale Vrouwendag heeft minister Plasterk de Joke Smitprijs uitgereikt aan JAMES, een groep van vijf initiatiefrijke vrouwen uit de regio Groningen.

De uitreiking vond plaats in een overvolle Paleiskerk in Den Haag. De Joke Smit prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instantie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen.

‘Emancipatie is bij lange na niet af. Dat is ook mijn persoonlijke ervaring’, benadrukte Plasterk in zijn speech. De minister lichtte dit toe met een voorbeeld uit zijn carrière als bioloog. Van de biologiestudenten, promovendi en postdocs is de man-vrouwverhouding 50 procent. Terwijl van de hoogleraren slechts 5% vrouw is. ‘Daar gaat dus iets niet goed’, aldus Plasterk.

Emancipatie is opgenomen als onderdeel van het regeerakkoord. De komende tijd zullen twee zaken een rol spelen. Ten eerste komt er een nieuwe emancipatienota. Daarin staan afspraken over doelen en taken om de achterstand in te lopen. Bijvoorbeeld het aanpakken van het verschil in loon tussen mannen en vrouwen die eenzelfde functie uitoefenen. En ten tweede gaat het kabinet met de sociale partners en gemeenten praten over maatschappelijke participatie.